Vláda schválila novelu telekomunikačního zákona -------------------- --------------------

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh novely zákona o telekomunikacích, která mimo jiné zavádí možnost odnětí radiových kmitočtů a sjednocuje úhradu za univerzální službu. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to uvedl premiér Jan Fischer.

Kabinet sice návrh již jednou v roce 2008 schválil, Poslanecká sněmovna ale jeho projednávání po vyslovení nedůvěry vládě loni v dubnu stáhla. "Schválením této novely dojde ke snížení administrativní zátěže v oblasti elektronických komunikací a k odstranění bariéry pro podnikatele v oblasti šíření rozhlasového a televizního vysílání," uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

ČTÚ v současnosti nemůže tyto příděly měnit či odnímat, což znemožňuje nevyužívanou část rádiového spektra přidělit jiným zájemcům.

Novela odstraňuje zákaz takzvaného křížového vlastnictví, které se týká digitálního rozhlasového a televizního vysílání. Dosavadní zákaz vlastnit nebo provozovat více než dvě sítě omezuje podle ministerstva volnou hospodářskou soutěž na trhu elektronických komunikací. Vláda chce novelou také zrušit placení poplatků za společný příjem digitálního televizního vysílání, které nyní stanovuje autorský zákon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK