Fico: Výběr mýta bude částečně do konce ledna pozastaven

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. ledna (ČTK) - Kamiony a autobusy nebudou na Slovensku do konce ledna platit mýto za jízdu po silnicích 1. třídy. Novinářům to dnes oznámil premiér Robert Fico. Výběr poplatků za jízdu po dálnicích a rychlostních komunikacích bude pokračovat bez přerušení. Zpoplatněné jsou asi dvě pětiny silnic první třídy.

Vláda rovněž ustoupí požadavku protestujících nákladních přepravců na snížení spotřební daně z nafty. Kabinet podle premiéra navrhne snížení této daně přibližně o pětinu. Očekávaný výpadek příjmů státu ve výši 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč) by mělo pokrýt zrušení dvou ministerstev a další šetření. Cena nafty na čerpacích stanicích by podle Fica po snížení daně měla klesnout na 1,01 eura (26,40 Kč) ze současných 1,14 eura za litr.

Povinnost platit mýtné na vybraných úsecích silnic mají od 1. ledna motorová vozidla s hmotností nad 3,5 tun. Zpoplatněno je 397 kilometrů dálnic, dále 173,82 kilometru rychlostních komunikací a 1461,49 kilometru silnic první třídy. Dohromady je to více než 2032 kilometrů silnic. Elektronický systém založený na satelitní technologii vybudovala společnost SkyToll, která vyhrála tendr s nejvyšší nabídkou za zhruba 852 milionů eur (asi 22,5 miliardy Kč).

Proti zavedení systému mýta již pátý den protestují hlavně malí a středně velcí autodopravci, kteří tvrdí, že systém je nepřipravený a zvyšuje jim náklady. Protesty začaly v Bratislavě a dnes se rozšířily i do dalších regionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK