ICO: Spotřeba kávy loni navzdory krizi mírně vzrostla

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. ledna (ČTK) - Spotřeba kávy loni navzdory krizi mírně vzrostla. Podle Mezinárodní organizace kávy (ICO) se zvýšila na téměř 132 milionů šedesátikilogramových žoků ze 130 milionů v roce 2008.

"Navzdory světové ekonomické krizi, která začala v roce 2008, má spotřeba i nadále rostoucí trend a pravděpodobně zůstane dominantním faktorem v udržení vysoké ceny," uvedl výkonný ředitel ICO Nestor Osorio.

Osorio odhaduje, že v letošním pěstitelském roce se sklidí 123,7 milionu žoků kávy. To je sice o 0,3 milionu více, než činila dřívější předpověď, proti loňskému roku je však stále nižší údaj. V roce 2008/2009 sklizeň činila 128,2 milionu žoků. Podle Osoria budou dodávky v letošním roce napjaté kvůli nízké produkci a problémům s kvalitou kávových zrn a počasím.

"Protože produkce by podle očekávání měla být nižší než spotřeba, budou zásoby i nadále klesat z již tak nízké úrovně," dodal. Ceny kávy tak proto zřejmě zůstanou vysoké.

Podle ICO ceny v prosinci rostly a průměrný složený cenový indikátor ICO se vyšplhal nejvýše od září 2008, tedy z doby před vyvrcholením ekonomické krize, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK