Slovenské silnice jsou po ukončení protestu opět průjezdné -------------------- --------------------

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. ledna (ČTK) - Slovenské silnice, které v minulých dnech na protest proti systému výběru mýtného blokovali řidiči kamionů, jsou opět průjezdné. ČTK to dnes potvrdili pracovníci Stella Centra, které monitoruje situaci na silnicích. Na hraničním přechodu Mosty u Jablunkova mezi Českou republikou a Slovenskem se ale podle české policie vytvořila kolona asi 80 vozidel.

"Protesty skončily," řekla ČTK pracovnice Stella Centra. Řidiči kamionů podle ní odjeli už i z bratislavské Rožňavské ulice, kterou přepravci zatarasili minulý týden. V neděli večer sice uvolnili jeden pruh, aby mohla projíždět vozidla městské hromadné dopravy, protesty dopravců se ale v pondělí rozšířily do dalších slovenských měst.

Ukončení protestů slíbili představitelé nespokojených řidičů kamionů poté, co slovenský premiér Robert Fico v pondělí vpodvečer řekl, že vláda vyhoví části jejich požadavků. Odložit by se měla dočasně například povinnost platit přes systém elektronického výběru mýtného za silnice první třídy, snížit by se měla i spotřební daň z nafty.

V noci na dnešek se ale podle české policie prodloužila řada vozidel na hraničním přechodu Mosty u Jablunkova. Tam se registrují do systému kamiony, které přijíždějí ze zahraničí. Řidiči si stěžovali na výpadek systému, ten ale provozovatel kvůli aktualizaci ohlásil už v pátek. Systém elektronického mýtného na Slovensku provozuje společnost SkyToll.

Slovensko spustilo elektronický výběr mýtného od začátku letošního roku. Mýtné se vztahuje na automobily s hmotností nad 3,5 tuny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK