American a oneworld zvýšily nabídku pomoci pro aerolinky JAL -------------------- --------------------

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. ledna (ČTK) - Americká letecká společnost American Airlines a její partneři z aliance oneworld jsou připraveni poskytnout strádajícím japonským aerolinkám Japan Airlines (JAL) pomoc v objemu až dvou miliard dolarů (asi 36,1 miliardy Kč). Japonské firmě nyní hrozí řízený bankrot, který za jednu z nejpravděpodobnějších možností ozdravení podniku považuje japonská vláda.

Nastíněná pomoc zahrnuje jak hotovost, tak garance tržeb. Finanční injekce, kterou by partneři poskytli, by činila 1,4 miliardy dolarů. To je asi o 300 milionů více, než nabízeli dosud. Další část by tvořily převážně nejrůznější garance, ovšem jejich plnění by bylo vázáno na to, že JAL bude i nadále součástí aliance oneworld.

Ministr financí Naoto Kan řekl, že pokud to bude nutné, vláda aerolinkám poskytne další pomoc. "Vláda už společnosti Japan Airlines vyjádřila prostřednictvím pěti ministrů současného kabinetu podporu. Nevím, zda to bude stačit, pokud budeme muset ukázat další podporu, v případě potřeby to učiníme," řekl ministr.

Nabídka American Airlines podle pozorovatelů svědčí o tom, že boj o JAL nabírá na obrátkách. Vedle American Airlines chce totiž japonským aerolinkám pomoci i další americká společnost Delta Air Lines, která je z konkurenční aliance SkyTeam. Do ní patří například i České aerolinie. American Airlines chtějí zabránit tomu, aby JAL z aliance oneworld odešly a přidaly se ke SkyTeamu.

Japonská média o víkendu informovala, že právě řízený bankrot je jednou z pravděpodobných možností, k níž vláda sáhne. Plán také předpokládá, že z trhu budou staženy současné akcie JAL. Vzhledem k tomu, že v pondělí byla burza v Tokiu kvůli svátku uzavřena, investoři neměli možnost zareagovat. V obavách, že později nebude možné se akcií zbavit vůbec, začali investoři dnes zadávat prakticky jen prodejní pokyny. Kurz akcií JAL se proto snížil skoro o 45 procent.

Ministr financí také řekl, že drtivou část zodpovědnosti za to, v jaké je podnik situaci, ponesou akcionáři. Investoři proto dnes akcie prodávali za každou cenu, takže kurz šel rychle dolů. Lidé se obávají, že když akcie neprodají hned, později už to možná ani nepůjde. Jedna akcie se prodává za 37 jenů (asi 7,20 Kč) a tržní kapitalizace firmy sotva přesahuje miliardu dolarů. Ještě nedávno to bylo pětkrát tolik.

Zástupci American Airlines uvedli, že na dvě miliardy dolarů by se mohla nabídka pomoci vyšplhat s přispěním dalších partnerů. Mezi nimi jsou britské aerolinky British Airways, australské Qantas Airways a hongkongské Cathay Pacific Airways.

Japonská vláda je pod značným tlakem a tíživou situaci JAL musí řešit rychle. Podnik se potýká s dluhy, které dosahují 16 miliard dolarů, navíc je dlouho ve ztrátě. Firma dluží zaměstnancům příspěvky na penzi a zřejmě ji čeká masivní propouštění. Podle japonských médií má odejít 15.600 lidí, což je asi třetina zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK