EK přezkoumá dohody výrobců léků s generickými rivaly

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. ledna (ČTK) - Evropská komise přezkoumá, zda patentové dohody velkých farmaceutických společností s výrobci generických léků neporušují antimonopolní pravidla. Farmaceutické firmy mohly podle komise porušit pravidla tím, že těmto výrobcům zaplatily, aby je přiměly k odkladům zahájení prodeje levnějších generických verzí svých léků s prošlou patentovou ochranou.

Komise uvedla, že požádala několik farmaceutických společností, aby předložily kopie dohod o urovnání patentových sporů s výrobci generických léků uzavřených v období od července 2008 do prosince 2009. Neupřesnila však, kterých firem se tato žádost týká. Některé dohody podle komise možná poškozují spotřebitele, protože je připravují o širší nabídku levných léků, napsala agentura AP.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová již loni varovala, že velké farmaceutické firmy budou čelit vlně antimonopolních vyšetřování. Upozornila, že zpoždění při uvádění generických přípravků na trh zvýšila v letech 2000 až 2007 účty spotřebitelů za léky o 20 procent. Komise loni uvedla, že ví o zhruba dvou stovkách dohod, které by mohly bránit uvádění generických léků na trh.

Minulý týden komise oznámila, že kvůli možnému narušování konkurenčního prostředí zahájila vyšetřování dánského výrobce léků Lundbeck. Komise má podezření, že firma bránila vstupu levnější generické verze svého antidepresiva Citalopram na trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK