Brněnský Siemens dodá 11 turbín za 1,3 miliardy Kč do čtyř zemí

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. ledna (ČTK) - Brněnský Siemens Industrial Turbomachinery vyrobí a dodá 11 turbín do čtyř zemí, zejména do Číny. Celková hodnota zakázek, které firma získala na přelomu roku, je 1,3 miliardy korun. ČTK to dnes řekla mluvčí brněnského Siemensu Lenka Kuchtová. Výroba 11 turbín podle ní odpovídá přibližně pětině roční výrobní kapacity společnosti.

Sedm průmyslových parních turbín si objednala firma z Číny, která je využije k výrobě elektrické energie z biomasy. Další dvě turbíny Siemens dodá do elektrárny ve Spojených státech, po jedné si objednaly teplárna v Estonsku a chemický závod v Srbsku. "Všech 11 turbín vyrobí brněnský Siemens ještě letos," podotkla Kuchtová.

Podle generálního ředitele firmy Vladimíra Štěpána se tak ukázalo jako správné, že firma v době nejhorší krize nepropouštěla, ale volnou kapacitu zaměstnanců využila ke zvyšování jejich kvalifikace. V současné době brněnský závod Siemensu na výrobu parních turbín zaměstnává zhruba 750 lidí.

Siemens Industrial Turbomachinery vznikl pod názvem Bela-Canto v roce 2003, v témže roce se stal součástí koncernu Siemens. Tehdy také firma převzala od koncernu Alstom výrobu a servis parních turbín. Brněnský Siemens zvýšil v účetním období od října 2007 do září 2008 čistý zisk na 688,9 milionu korun. To je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím o rok dříve. Tržby společnosti stouply o necelou čtvrtinu na 3,23 miliardy korun. Výsledky za období od října 2008 do loňského září dosud firma nezveřejnila.

Siemens patří mezi největší světové elektrotechnické a elektronické koncerny; v nejméně 190 zemích zaměstnává na 405.000 lidí. Zastoupení společnosti Siemens v České republice bylo obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s 11.000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v ČR.

V obchodním roce 2008/2009 vykázala skupina podniků Siemens v České republice obrat 30 miliard Kč. Ne všem podnikům Siemensu v ČR se ale dařilo. Firma Siemens Kolejová vozidla loni zrušila svůj závod v pražském Zličíně a na podzim propustila všech zhruba 1000 zaměstnanců. Ve zličínské továrně se vyráběly například vagony pro metro, tramvaje nebo vybavení pro švýcarské dráhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK