Čína překvapivě zvýšila povinné minimální rezervy

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Brusel 12. ledna (ČTK) - Čína dnes překvapivě zvýšila požadavek na povinné minimální rezervy (PMR) v bankách. De facto tím potvrdila, že zahajuje zpřísňování měnové politiky, aby zabránila přehřátí ekonomiky. Je to první takový krok od června 2008 a krátce po jeho oznámení zazněl z Evropské unie hlas, že kurz čínského jüanu se musí zvýšit, aby se zmírnila nerovnováha v mezinárodním obchodu.

Čínská centrální banka uvedla, že povinné minimální rezervy se s platností od 18. ledna zvyšují o půl procentního bodu na 16 procent. Povinné minimální rezervy vyjadřují podíl vkladů, které komerční banky musejí udržovat jako stabilizační prvek v rezervách. Opatření se vztahuje na všechny banky v Číně s výjimkou úvěrových družstev na venkově, aby tyto oblasti neměly problém s financováním před začátkem jarního osevu.

Čína je v současné době jedinou významnou ekonomikou, která vykazuje silný růst. Hrubý domácí produkt roste více než osmiprocentním tempem a předpokládá se, že bude dál zrychlovat. Ke zpřísnění požadavku na povinné minimální rezervy tak Čínu jednoznačně vedou obavy z růstu inflace.

Čína povinné minimální rezervy podle agentury Reuters naposledy zvýšila v červnu 2008, od té doby je v rámci uvolňování měnové politiky jen snižovala. Cyklus zakončila v prosinci 2008, pak rezervy držela beze změn na 15,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK