Mzdy ve výrobě textilu nemají letos klesnout pod úroveň roku 2009

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Mzdy v textilním a oděvním průmyslu by letos neměly klesnout pod úroveň roku 2009. Zabezpečuje to nová odvětvová kolektivní smlouva, kterou na rok 2010 uzavřely textilácké odbory s Asociací textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK). ČTK to dnes řekla předsedkyně Odborového svazu pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Miroslava Palečková.

"Jednání nebylo jednoduché, jsem ráda, že jsme dospěli k tomuto kompromisu. V současné době to bylo maximum možného," uvedla šéfka odborů. V roce 2009 kolektivní smlouva zajišťovala pracovníkům růst mezd alespoň o inflaci. Pro letošní rok by ale podle Palečkové takové ustanovení mohlo v případě deflace znamenat, že by se platy snížily.

Z posledních dostupných údajů textilní asociace vyplývá, že průměrná měsíční mzda ve výrobě textilu a oděvů se od ledna do června 2009 meziročně zvýšila o 6,7 procenta na 15.200 korun. V textilní výrobě měli pracovníci na výplatních páskách měsíčně v průměru 17.700 korun, což je o 3800 Kč více než v oděvní produkci. Údaje za celý rok 2009 nemá dosud ATOK k dispozici.

Za stejné období výrobci textilu a oděvů snížily také počet zaměstnanců. V celém textilním a oděvním sektoru klesla za první pololetí 2009 zaměstnanost meziročně o 21,3 procenta na 41.000 pracovníků.

Nelehkou situaci odvětví podtrhuje dění v Oděvním podniku Prostějov, který minulý týden požádal soud o ochranu před věřiteli. Oděvní firma, která předloni vykázala rekordní ztrátu 1,085 miliardy korun, chce pomocí takzvaného předinsolvenčního moratoria dokončit restrukturalizaci a vyhnout se případnému řízení o úpadku.

Potížím se v poslední době nevyhnula také řada dalších textilních podniků. V konkurzu se na podzim 2009 ocitla předlužená textilka Jitex z Písku, výrobu přízí ukončila ve stejném období textilní společnost Bartoň Náchod. Poslední zaměstnance propustila loni v létě také textilní firma Perla z Ústí nad Orlicí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK