Nákladní železniční doprava v Rusku vzrostla druhý měsíc za sebou

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. ledna (ČTK) - Nákladní železniční přeprava v Rusku vzrostla v prosinci druhý měsíc za sebou. Prosincové dodávky zboží meziročně stouply o 11,4 procenta. Je to znamení, že se ekonomika po recesi pomalu oživuje. Za celý rok ale přeprava klesla o 15 procent, jak se očekávalo. Uvedly to dnes ruské státní železnice.

Dodávky zboží jsou klíčovým ukazatelem kondice celé ruské ekonomiky a prosinec byl nejlepším měsícem v celém minulém roce. V porovnání se ale odráží také propad z konce roku 2008. Za oživením nákladní přepravy byl nárůst poptávky po surovinách včetně uhlí, rudy a železného šrotu.

Počet přepravených lidí za celý minulý rok v Rusku klesl o 12,5 procenta. Projevil se tak fakt, že Rusové za hospodářské krize, propouštění a nižších mezd omezili cestování ve svém volnu.

Ruské železnice na letošní rok předpovídají, že se nákladní přeprava zvýší o 3,7 procenta. Celkový objem ale pravděpodobně zůstane, podobně jako výkon celé ekonomiky, pod úrovní před krizí až do roku 2012, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK