Burzovní komise USA podala novou žalobu na Bank of America

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. ledna (ČTK) - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) dnes podala na největší americkou bankovní instituci Bank of America již svou druhou žalobu v případě týkajícím se převzetí investiční banky Merrill Lynch. Nová civilní žaloba u newyorského soudu obviňuje banku z toho, že předem neinformovala své akcionáře o mimořádných ztrátách investiční banky Merrill Lynch, kterou na vrcholu finanční krize na podzim roku 2008 přebírala. Banka obvinění vehementně popírá.

Žaloba SEC je dalším krokem ve sporech, které vedou americké regulační a vyšetřovací úřady proti Bank of America. V pondělí americký soudce odmítl návrh SEC rozšířit o další obvinění první žalobu, která viní banku ze zavádějícího informování akcionářů o prémiích schválených pro zaměstnance Merrill Lynch.

Akcie Bank of America v reakci na zprávu klesly o tři procenta. Akcie amerických bank dnes oslabovaly již kvůli informacím, že prezident Barack Obama zvažuje uvalit na velké banky zvláštní daň.

Jádrem sporu je to, že investoři před hlasováním o převzetí 5. prosince 2008 nevěděli o tom, že Merrill Lynch utrpěla jen v říjnu ztrátu 4,5 miliardy dolarů a další miliardy ztratila v listopadu. Celkem měla Merrill za čtvrté čtvrtletí ztrátu 15,8 miliardy dolarů.

SEC uvedla, že Bank of America "ponechávala akcionáře v nevědomosti" a měla "zásadní změny" v situaci Merrill zveřejnit. Domáhá se pokuty a dalších nápravných kroků.

"Tato obvinění jsou naprosto nepodložená. Hodláme se proti nim důrazně bránit," prohlásil mluvčí Bank of America Bob Stickler.

Případ vyšetřují kromě SEC i další federální regulační úřady, zákonodárci i generální prokuratura státu New York. List New York Times uvedl, že vedení Bank of America nyní jedná s newyorským generálním prokurátorem Andrewem Cuomem o vyřešení případu dohodou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK