Americká komise pro finanční krizi začala zpovídat bankéře

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. ledna (ČTK) - Americká komise pro vyšetřování finanční krize dnes začala zpovídat šéfy největších bank z Wall Street, aby zjistila příčiny vzniku poslední hluboké krize a navrhla správná protiopatření. Šéfové předních amerických bank jako Goldman Sachs nebo JPMorgan Chase na prvním slyšení bránili politiku lukrativního odměňování zaměstnanců, připouštěli však nutnost regulačních změn.

Předseda komise Phil Angelides na slyšení prohlásil, že jeho orgán bude pořádat slyšení po celý letošní rok a pozve si k výpovědím pod přísahou stovky lidí. Poukázal na rostoucí rozhořčení veřejnosti nad platy bankéřů a nákladnými sanacemi bank z peněz daňových poplatníků. "Lidé jsou rozhněvaní a mají na to právo," řekl Angelides.

Šéf JPMorgan Chase Jamie Dimon komisi řekl, že rozhořčení nad vysokými prémiemi bankéřů je možná legitimní, odměňovací praktiky své banky však označil za "přiměřené". Upozornil, že většina zaměstnanců jeho banky souhlasila za loňský rok s "výrazným snížením kompenzací", a dodal, že JPMorgan hodlá i nadále platit zaměstnance "odpovědným a disciplinovaným způsobem", avšak tak, aby byla schopna přitahovat nejlepší talenty.

Lloyd Blankfein, který řídí banku Goldman Sachs, řekl, že banky měly z vládních záchranných kroků prospěch. Upozornil však, že systém musí být uspořádán tak, aby rychlou stabilizaci systémově významných institucí zajišťoval soukromý kapitál.

Zprávy ze slyšení komise mohou dále rozvířit hněv veřejnosti vůči bankám, ale i vůči roli vlády při jejich zachraňování pomocí veřejných peněz. Mohou však také osvětlit i to, co dosud politici lidem příliš neříkali, to znamená jejich vlastní podíl na vzniku krize.

Krize vznikla z "bubliny" rozsáhlých nákupů nemovitostí a prudkého růstu jejich cen, a k boomu silně přispěly finanční inovace, zejména sekuritizace čili převody hypoték na cenné papíry. Samu bublinu však podle řady ekonomů podněcovali a přiživovali přední politici v Kongresu důraznou podporou politiky "dostupnosti bydlení" pro co nejvíce lidí. Díky sekuritizaci a politické podpoře vlastního bydlení pro chudší vrstvy vznikl rozsáhlý trh podstandardních "subprime" hypoték, který byl jádrem hypoteční krize, z níž se vyvinula globální finanční krize.

K horečce na trhu nemovitostí podle velké části ekonomů přispěly i rekordně nízké úrokové sazby, třebaže dnešní šéf americké centrální banky Ben Bernanke to popírá. Velkým problémem byla i neadekvátní globální i národní regulace bankovního sektoru.

Komise, která zahrnuje zástupce obou hlavních politických stran, by měla zveřejnit své poznatky 15. prosince. Její snahou bude dosáhnout podobného výsledku jako její vzor, Pecorova komise, která vyšetřovala krach na Wall Street z roku 1929. Výsledkem její práce bylo vytvoření americké Komise pro cenném papíry a burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK