ČSÚ dnes zveřejní listopadové výsledky průmyslu a stavebnictví -------------------- --------------------

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní listopadové výsledky průmyslu a stavebnictví. Podle předběžných údajů ČSÚ se tuzemská průmyslová produkce v listopadu poprvé od září 2008 meziročně zvýšila, a to o 0,2 procenta. Listopadové oživení výroby ale podle analytiků nesplnilo očekávání trhu. O měsíc dříve průmyslová produkce klesla o 7,2 procenta po zářijovém poklesu o 11,5 procenta.

V listopadu 2008 klesla průmyslová produkce meziročně o 17,4 procenta, takže meziroční srovnávací základna je velmi nízká. Pro trhy je tak listopadový odhad ČSÚ spíše zklamáním, uvedl analytik Citco-finanční trhy Tomáš Volf. "Celkově dávají zveřejněná čísla předpoklad, že letos dosáhne celoroční propad v průmyslu 13 procent. Na předkrizovou úroveň se výroba vrátí nejdříve koncem roku 2011," dodal.

Ve stavebnictví se produkce v říjnu ve stálých cenách meziročně zvýšila o 0,1 procenta po zářijovém růstu o 3,4 procenta. Analytička Komerční banky Kamila Fialová považuje české stavebnictví ve srovnání se zpracovatelským průmyslem za stále ještě stabilizované odvětví. Do budoucna lze podle ní ale čekat obrat k útlumu stavební produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK