ČSÚ: Průmyslová výroba v listopadu klesla o 0,1 procenta -------------------- --------------------

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku loni v listopadu meziročně klesla o 0,1 procenta po říjnovém poklesu o 7,2 procenta. Stavební produkce ve stálých cenách se meziročně zvýšila o 7,8 procenta, v říjnu byla vyšší o 0,1 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce podle statistiků v listopadu nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení, výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a výroba elektrických zařízení. Průmyslová produkce rostla nejvíce u motorových vozidel, přívěsů a návěsů, potravinářských výrobků a pryžových a plastových výrobků.

"Za nejlepším výsledkem od září 2008 stojí téměř výlučně vliv zahraničního šrotovného, což pomohlo výrobě motorových vozidel. Odvětví výroby motorových vozidel však zároveň představuje riziko pro nadcházející měsíce. Peníze na šrotovné v zahraniční již došly, což se mimo jiné promítlo již ve slabších německých datech v posledních dvou měsících," uvedl analytik Jan Vejmělek z Komerční banky. Za celý loňský rok odhadl pro průmyslovou výrobu v reálném vyjádření pokles o 12,5 procenta.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů listopadová průmyslová produkce klesla o 2,5 procenta. Listopad 2009 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,3 procenta.

K meziročnímu růstu stavební produkce nejvíce přispělo inženýrské stavitelství. Také produkce pozemního stavitelství po 13 měsících vzrostla. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů stavebnictví vzrostlo o 6,4 procenta. Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v listopadu meziměsíčně vyšší o 2,8 procenta. "Velmi příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům prakticky neomezeně provádět veškeré stavební práce jako v letních měsících," uvedli statistici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK