Obchodní přebytek eurozóny v listopadu klesl

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. ledna (ČTK) - Obchodní přebytek eurozóny se loni v listopadu snížil na 4,8 miliardy eur (124 miliard Kč) z říjnových 6,6 miliardy eur. Obchodní bilance se však výrazně zlepšila ve srovnání se schodkem sedm miliard eur v listopadu 2008, protože dovoz klesl prudším tempem než vývoz. Uvedl to dnes statistický úřad Eurostat ve své zprávě.

Export se v listopadu meziročně snížil o šest procent na 113,4 miliardy eur. Import se propadl o 15 procent na 108,7 miliardy eur. V meziměsíčním srovnání vývoz po sezonním očištění klesl o 0,4 procenta, zatímco dovoz stoupl o 0,3 procenta.

V celé Evropské unii se v listopadu obchodní schodek zvýšil na 5,8 miliardy eur z říjnových 4,8 miliardy eur. Výrazně však klesl ve srovnání s listopadem 2008, kdy dosáhl 24,4 miliardy eur. Export se meziročně snížil pouze o dvě procenta, zatímco import se propadl o 17 procent.

Eurostat dnes rovněž zveřejnil podrobné údaje o vývoji zahraničního obchodu v prvních deseti měsících loňského roku. V tomto období klesl vývoz EU všem hlavním obchodním partnerům s výjimkou nepatrného růstu exportu do Číny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK