Cena ropy kvůli oteplení a růstu dolaru klesla pod 79 dolarů

15.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesaly již pátý den po sobě a americká ropa sestoupila o zhruba dolar k blízkosti 78 dolarů za barel. K poklesu nadále přispíval ústup mrazivého počasí ve Spojených státech v situaci vysokých zásob. Tlak na ceny vyvíjelo dnes i všeobecné zpevnění amerického dolaru.

Cena americké lehké ropy (WTI) klesla kolem 18:30 SEČ o dolar na 78,35 dolaru za barel. Od počátku týdne tak americká ropa ztratila přes čtyři dolary. Severomořská ropa Brent oslabila o více než dolar na 77,45 USD.

Zatímco od konce loňského roku vládlo na většině území Spojených států neobvykle chladné počasí, které ropu tlačilo vzhůru, tento týden se začalo oteplovat a předpovědi meteorologů na dalších deset dní předpovídají již pro většinu oblastí nadprůměrné teploty. To by mělo oslabit poptávku po topném oleji, jehož se nejvíce na světě spotřebovává v severovýchodní oblasti USA.

Ropu srážel dolů i silný dolar. Jeho kurz rostl díky vesměs příznivým zprávám z americké ekonomiky, zatímco euro srážely obavy z problémů Řecka, jemuž bez razantních fiskálních reforem hrozí bankrot a odchod z eurozóny. Silný dolar investorům prodražuje nákupy ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně, což znamená omezení poptávky.

Ropa začala týden výstupem těsně k 84 dolarům za barel, nejvyšší úrovni za 15 měsíců. Poté však výrazně oslabovala kvůli předpovědím oteplení v USA, čínskému zpřísnění měnové politiky a dalšímu růstu amerických zásob ropy i topného oleje.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 18:25 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 77,45 78,58 New York - Nymex WTI únor 78,35 79,39

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK