Co je "roční procentní sazba nákladů"?

06.11.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Spotřebitelské úvěry jsou v předvánočním období velmi aktuální. Není tedy divu, že se čtenáři na nás obracejí se žádostí o vysvětlení některých pojmů, se kterými se při sjednávání úvěru setkávají. Co je to tedy "roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr"?

Na našem serveru máte možnost využít mnoha služeb. Jednou z nich je i bezplatné poradenství. Spolupracujeme totiž s renomovanými odborníky z mnoha oblastí. V této oblasti Vám radí poradci Böhm & Partner.

Dotaz od jednoho z našich čtenářů zní:
"Dobrý den, potřebuji vysvětlit pojem "roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr" (RPSN)jenž se objevuje v zákoně 321/2001 o některých podmínkách sjednávání spotřebitelských úvěrů. Mně není jasná definice v zákoně Prosím o objasnění více než jednou větou, nevím, co si pod tím mám představit, nejlepší by byla odpověď zkombinovaná s nějakým jednoduchým příkladem. Jaká dlužná částka se myslí, atd... Mnohokrát děkuji."

Odpověď poradce:
"Roční procentní sazbou nákladů na spotřebitelský úvěr je procentní podíl z dlužné částky, který je spotřebitel povinen zaplatit věřiteli za období 1 roku. Jde o úrokovou sazbu, která odpovídá např. měsíčním splátkám daného úvěru za určitý časový horizont, ovšem přepočtenou na roční bázi (pro lepší srovnávání s jinými sazbami).Pokud platíte splátky měsíčně, lze tuto sazbu přepočítat dle vzorce ((1+(i/12))^12. (Čtvrtletní sazbu dělíme čtyřmi a poté na čtvrtou). Odkazuji na internetové stránky www.coi.cz/uver/uver.htm, kde si můžete stáhnout program na vypočtení této sazby."

Chcete-li se dozvědět něco víc o spotřebitelských úvěrech, máte možnost tak učinit také na našich stránkách. Připravili jsme zde abecedu spotřebitelských úvěrů, kde si můžete přečíst praktické informace, které se vám jistě při jejich sjednávání budou hodit.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ