Díl VIII. : Desatero pro Vás

17.07.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Finanční plánování je užitečné hlavně pro ty, kteří nemají mnoho finančních možností, ale i s tím málem co mají, si dokáží splnit přání a představy svého životního stylu. Pokud budete plánovat někdy i vy, můžete využít našeho následujícího desatera.

  1. Plánujte nejen krátkodobě (v průběhu jednoho roku) ale i střednědobě (v rozmezí jednoho až pěti let) a samozřejmě i dlouhodobě (v časovém horizontu delší než 5 let, tedy i na 10 let, 20 či 30 let).
  2. Při volbě finančních produktů a realizaci svých představ neopomíjejte produkty, které chrání váš majetek a zdraví. Ikdyž tyto produkty nevytváří kupu peněz a nejsou příliš populární, najdou se i kvalitní pojistky, jen si dobře vybrat.
  3. Nebojte se jednotlivé produkty kombinovat, chce to jen "plánovat".
  4. Snažte se, aby na sebe produkty navazovaly. Jak časově, tak i věcně a svou výší částek.
  5. Zvažujte vždy více možných variant, které se mohou v budoucnu stát. Co budete vy sami v budoucnu požadovat. Třeba si za rok, dva, budete přát něco zcela jiného, proto se nezavazujte tam, kde to opravdu nechcete.
  6. Myslete i na rizika, která nemůžete ovlivnit. Rizika státní ekonomiky či celosvětová. (Úrokové sazby, inflace, daňové zatížení, růst nezaměstnanosti, výše starobních důchodů, velké výkyvy devizových kurzů).
  7. Při volbě jednotlivých finančních produktů si nechejte udělat více nabídek, aby bylo vaše rozhodnutí nezávislé. Nesnažte se mít vše u jedné instituce v jednom "výhodném" balíčku. Rozložte své investice.
  8. Získané informace si ověřujte, v rámci možností (Pozor! Na zelených linkách se mnohdy dozvíte pokaždé něco jiného...).
  9. Snažte se svůj finanční plán pravidelně aktualizovat a doplňovat. A nezapomínat na sjednané závazky. Udělejte si třeba splátkový kalendář, ať nemáte problémy s platbami.
  10. Začněte ihned !

Pozor
na špatné finanční poradce, zástupce finančních institucí a pojišťovací agenty. Finanční poradenství je práce jako každá jiná, je mnoho schopných, ale také neschopných. Zde naleznete pár tipů, jak rozpoznat ty správné finančníky od špatných:

Správný finančník Nesprávný finančník
Schůzku si sjednává solidně Schůzku sjednává úlisně, je otravný a neústupný
Po kratším představení svých služeb se ptá Vás na Vaši situaci a možnosti Vnucuje je Vám standardní myšlenky, ze kterých má prospěch on
Ví o výhodách i nevýhodách jednotlivých produktů a nebojí se je říci přímo Mluví o výhodách a stále je vyzdvihuje a nevýhody obhajuje, považuje za nepodstatné
Klade důraz na fakta a snaží se pomoci Hraje na city, má naučené fráze a myšlenkové pochody, mluví Vám přímo do noty
Když nějakou informaci neví, je ochoten ji zjistit okamžitě nebo řekne, do kdy ji zjistí Pokud něco neví, řekne co jej napadne, nebo argumentuje o nedůležitosti dotazu
Zná produkty, které nabízí velmi dobře a má přehled o nabídce těch ostatních, dokáže posoudit výhodnost Zná pouze finanční produkty, které nabízí, neumí je srovnat s ostatními
Když se stanete jeho klientem, pravidelně se ozývá alespoň dvakrát za rok Po uzavření smlouvy se již neukáže
Je ochotný pomoci i s produkty, ze kterých nemá provizi, klade důraz na dlouhodobou spokojenost U produktů, ze kterých mu nic nekápne Vás odkáže přímo na instituci

A spousta dalších, které zjistíte, až špatnou smlouvu uzavřete....

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ