Euro kvůli obavám o situaci Řecka kleslo

20.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. ledna (ČTK) - Evropská měna dnes oslabovala a vůči dolaru se propadla nejníže za pět měsíců. Na euro tlačí obavy, zda bude řecká vláda schopna financovat obrovský rozpočtový deficit. Dolaru pomohla i zpráva o vítězství republikánů v důležitých doplňovacích volbách do amerického Senátu v Massachusetts, které by mohlo znamenat, že vláda bude muset snížit výdaje a fiskální deficit.

Kolem 18:00 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 1,4 procenta na 1,4097 USD. Vůči jenu oslabilo o 1,28 procenta na 128,54 JPY. Dolar k jenu vzrostl o 0,12 procenta na 91,22 JPY.

"Obavy o Řecko a důsledky pro euro a eurozónu byly katalyzátorem posílení dolaru," uvedl šéf společnosti ING Capital Markets John McCarthy. Podporu získal dolar i ze zprávy, že některé čínské banky mají omezit poskytování úvěrů.

Obavy o schopnost Řecka splácet své závazky se zvýšily kvůli zprávě, že vláda ve snaze získat co nejvíce prostředků uvažuje o nabídce státních obligací v přímém prodeji veřejnosti. Rozpočtový deficit Řecka se v minulém roce vyšplhal na 12,7 procenta hrubého domácího produktu, oficiální limit EU jsou tři procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK