Růst čínské ekonomiky ve čtvrtletí zrychlil na 10,7 procenta

21.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 21. ledna (ČTK) - Meziroční tempo růstu čínské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zrychlilo na 10,7 procenta z 8,9 procenta v předchozím čtvrtletí. Za celý rok hrubý domácí produkt stoupl o 8,7 procenta a překonal tak očekávání vlády, která počítala za loňský rok s ekonomickým růstem 8,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský statistický úřad.

K vysokému růstu ve čtvrtém čtvrtletí přispěl také slabý výkon ekonomiky ve stejném období předchozího roku, kdy na čínskou ekonomiku orientovanou na vývoz dolehla globální krize. Dvouciferný procentní růst však ukazuje, že se vládě podařilo rychle odpovědět na pokles, který dosáhl svého vrcholu ve druhém čtvrtletí.

Číně se podařilo rychle oživit z globálního poklesu, avšak vláda se obává, že vysoké výdaje na stimulaci ekonomiky a půjčky od bank mohou zvýšit inflaci. Regulační úřad proto již nařídil bankám, aby omezily poskytování úvěrů a analytici očekávají v letošním roce zvyšování úrokových sazeb. Statistický úřad dnes dodal, že spotřebitelské ceny v prosinci stouply o 1,9 procenta, a jejich růst tak zrychlil z 0,6 procenta v listopadu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK