Výrobce motocyklů Harley-Davidson se propadl do ztráty

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 22. ledna (ČTK) - Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí se ztrátou 218,7 milionu dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč) po zisku 77,8 milionu dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma. Dodala, že očekává obtížné podmínky také v letošním roce. Ztráta byla podle agentury Reuters vyšší, než očekávali analytici.

Výsledky společnosti byly loni zasaženy slabými spotřebitelskými výdaji a napjatou situací na úvěrových trzích. Firma se navíc dlouhodobě potýká s negativními dopady stárnutí populace na poptávku po motocyklech. Tento trend podle analytiků povede v příštích letech k výraznému zpomalení růstu společnosti. Ta se v reakci na tento vývoj pustila do restrukturalizace svých aktivit, která zahrnuje propouštění zaměstnanců či prodej divize MV Agusta.

Generální ředitel společnosti Keith Wandell uvedl, že čtvrtletní výsledky odráží obtížné ekonomické podmínky a nečekaně vysoké náklady na restrukturalizaci. Ta je podle něj nicméně "nezbytná k obnově větší ziskovosti a dlouhodobého růstu".

Tržby z prodeje motocyklů Harley-Davidson obchodníkům ve čtvrtém čtvrtletí klesly o 45,6 procenta a tržby z jejich prodeje spotřebitelům se snížily o 21,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK