Co týden dal?

29.01.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Podle výhledu Ministerstva financí bude nejtěžší přečkat už jenom tento rok. V roce 2011 by ekonomika mohla růst o 2,6 %, zatímco letos se musíme smířit s nepatrným růstem kolem 1,3 %.

Posledních 7 dní ve světě

  • Eurostat nečekaně revidoval listopadovou statistiku průmyslových zakázek v eurozóně a EU. Původní data přitom zveřejnil teprve minulý týden ve čtvrtek, nově ale zakázek přibylo výrazně více, než hovořily původní odhady. Počet zakázek v průmyslu tak loni v listopadu meziměsíčně rostl o 2,7 procenta v eurozóně a o 2,6 procenta v celé EU, evropský statistický úřad přitom původně uváděl růst o 1,6 procenta, respektive o 1,8 procenta.
  • Maďarská centrální banka v souladu s očekáváním snížila svou klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rovných šest procent. Sazba se tak vrátila na rekordní minimum, na kterém byla naposledy v období od září 2005 do června 2006.
  • Přísun ruské ropy do běloruských rafinerií se o víkendu prakticky zastavil. Uvedly to zdroje agentury Reuters. Obě země se od konce loňského roku ještě nedokázaly dohodnout na podmínkách, za kterých bude Bělorusko letos ropu z Ruska odebírat. Jednání se podle Reuters v Moskvě obnovila.
  • Britská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla proti předchozímu kvartálu o 0,1 procenta. Oficiálně se tak vymanila z recese. Meziročně však ekonomika stále klesá. Hrubý domácí produkt ve čtvrtletí klesl o 3,2 procenta a za celý rok o 4,8 procenta.
  • Mezinárodní měnový fond zvýšil odhad růstu světové ekonomiky na letošní rok na 3,9 procenta a příští rok počítá s dalším zrychlením až na 4,3 procenta. Fond to uvedl ve svém aktualizovaném výhledu. V minulé zprávě World Economic Outlook z loňského října měnový fond na letošní rok počítal s růstem o 3,1 procenta a příští rok o 4,2 procenta.
  • Euro se propadlo na šestiměsíční minimum vůči americkému dolaru kvůli přetrvávajícím obavám ohledně rozpočtových problémů v Řecku.
  • Nezaměstnanost v eurozóně i v Evropské unii se v prosinci opět zhoršila. V prosinci v unijních zemích platících eurem dosáhla deseti procent, což je nejvíce od srpna 1998. V celé EU činila 9,6 procenta, přičemž jde o nejhorší výsledek od ledna 2000, kdy se tyto údaje vedou.
  • Americká softwarová společnost Microsoft hospodařila ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem 6,7 miliardy dolarů (asi 125,6 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 60 procent. Výsledek překonal odhady analytiků a Microsoftu pomohl především lepší prodej nového operačního systému Windows 7

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spořící účty eMAX on-line!

Již máte sjednané stavební spoření a hledáte výhodný spořící účet? Nabízíme vám kombinaci dvou výhodných spořících účtů eMAX a eMAX PLUS od mBank. S eMAXem získáte úročení 1,3 %, platební kartu Visa Classic a kdykoliv přístup k uloženým prostředkům. eMAX PLUS nabízí úročení 2,1 % a 1x měsíčně bezplatný převod na jakýkoliv účet v ČR. Založení i vedení účtů je zdarma a nejsou stanoveny žádné limity na převod prostředků. Můžete si sjednat pouze jeden z těchto účtů nebo oba, jsou přece výhodné.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Tuzemská průmyslová produkce se loni v prosinci podle průběžných údajů ČSÚ poprvé od předloňského září meziročně zvýšila, a to o 2,1 procenta. Ještě loni v listopadu průmyslová produkce podle revidovaných údajů meziročně klesla o 0,1 procenta po říjnovém poklesu o 7,2 procenta.
  • Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v lednu meziměsíčně opět zvýšila, avšak pouze díky zvýšení důvěry podnikatelů. Souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s prosincem vzrostl o 2,2 bodu. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu, stavebnictví, obchodě i ve vybraných službách. Důvěra spotřebitelů se ale snížila o 4,7 bodu.
  • České aerolinie od ledna zrušily polovinu pravidelných letů mezi Prahou a Brnem. Mezi dvěma největšími městy tak nyní létají ne čtyřikrát, ale pouze dvakrát denně. Omezení letů potrvá do konce zimního letového řádu, který skončí 27. března. Letní letový řád zatím letiště nezveřejnilo.
  • Tuzemské banky v roce 2009 poskytly občanům na bydlení přibližně 66 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2008 je to pokles o 33 procent. V roce 2008 banky na bydlení půjčily 114 miliard korun.
  • Celníci loni přistihli 35.000 řidičů kamionů, kteří řádně neplatili mýtné na českých dálnicích a rychlostních silnicích. Počet mýtných hříšníků se oproti roku 2008 snížil o 6000, podle mluvčího celníků Jiřího Bartáka by mohl být důvodem menší provoz kamionů kvůli krizi. Dopravci zatím přihlásili k platbám mýtného přes 30.000 malých nákladních vozidel od 3,5 tuny do 12 tun. To zhruba odpovídá počtu malých náklaďáků, které loni jezdily s roční dálniční známkou. 
  • Největší tuzemský vyhledávač Seznam si loni udržel svou pozici jedničky na trhu, i když jeho podíl klesl o dva procentní body na 53,9 procenta. Druhý Google si naopak polepšil o 1,2 bodu na 32,9 procenta. Vyplývá to ze statistiky společnosti Navrcholu.
  • Pojišťovny vybraly v roce 2009 na pojistném 139,9 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 2,5 procenta. Životní pojištění stouplo o 5,1 procenta a neživotní o 0,6 procenta. Za rok 2008 pojistný trh vzrostl o 4,9 procenta na 136,6 miliardy korun.
  • Česká ekonomika letos poroste podle nové prognózy ministerstva financí o 1,3 procenta. Příští rok by měl být růst 2,6 procenta. MF tak zlepšilo letošní výhled ekonomiky z původních 0,3 procenta. Úřad ale neočekává vyšší příjmy z daní, řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Loni ekonomika klesla podle MF o čtyři procenta.
  • Banky, stavební spořitelny a družstevní záložny za loňský rok zřejmě odvedou do Fondu pojištění vkladů (FPV) 1,85 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o tři procenta. Finanční rezervy fondu by měly stoupnout na 12,6 miliardy korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Brali byste nižší náhradu mzdy, ale hned od 1. dne?

Náhrady mzdy vyplácí po dobu prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel, ale ve většině případů až od 4. dne. Souhlasíte s tím, aby se tato náhrada snížila, ale byla vyplácena hned od prvního dne dočasné pracovní neschopnosti.

                                                                


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz jsme pro vás zaktualizovali přehledy vývoje dovozu a vývozu v ČR v jednotlivých letech a dále i údaje o ratingu jednotlivých států podle tří světových agentur
  • Jedním z návrhů stabilizace veřejných rozpočtů je zvýšení sazby daně z převodu nemovitosti ze 3 na 6 %. Pokud tuto hrozbu vidíte jako reálnou a budete chít převést nemovitost, můžete využít naše formuláře v Excelu k této dani.
  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká společnosti VTION WIRELESS TECHNOLOGY AG.
  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímáte o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé! Přečtěte si aktuální komoditní analýzu Platina - long: Investice do rozvoje automobilismu.
  • V sekci Komodity na Kurzy.finance.cz pravidelně každé čtvrtletí zveřejňujeme Komoditní outlook od společnosti Colosseum. Pokud chcete získat přehled na komoditních trzích za poslední tři uplynulé měsíce a nastínění předpokládaného vývoje do budoucna, přečtěte si aktuální Colosseum Outlook – I.Q 2010.

 
Anketa

Ministerstvo financí zvažuje možnost zvýšit daň z příjmu fyzických osob na 25 %. V současnosti je sazba této daně cca 23 % z hrubé mzdy. Důvodem je hluboký deficit veřejných financí. Jak tento návrh hodnotíte vy?

  • Nesouhlasím, rozpočtové schodky jdou řešit jinak -  80 %
  • Souhlasím, rozpočtu to pomůže -  20 %

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU