Co týden dal?

12.02.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Řecká ekonomika a její dopad na Evropu je hlavním tématem tohoto týdne. Hlavními čísly jsou 13,4 %, což je propad průmyslové výroby v Česku za celý loňský rok, a 4,3 %, což je meziroční propad HDP.

Posledních 7 dní ve světě

  • Od července budou muset všechny bioprodukty, které se vyrábějí v zemích Evropské unie, povinně na sobě nést nové logo. Logo tvoří 12 hvězd, které jsou na zeleném podkladě poskládány tak, že vytvářejí list. Od července bude muset být na všech biovýrobcích pocházejících z některé z členských zemí a splňujících patřičné normy. Věci dovezené ze států mimo EU novým logem označené být nemusí. Vznik nového loga neznamená, že se nebudou moci dál používat další obdobná označení, ať už jde o nejrůznější regionální, národní i čistě soukromá loga, s nimiž se nyní Evropané setkávají.
  • Největší světová automobilka Toyota Motor je kvůli problémům s brzdami nucena v celém světě svolat skoro půl milionu svých hybridních vozů, včetně vlajkového modelu Prius. Pro Toyotu je to další velká nepříjemnost, protože kvůli problémům s plynovým pedálem už v celém světě svolává zhruba osm milionů vozů několika modelových řad.
  • Prodej osobních aut v Číně za leden vyskočil meziročně o 115,5 procenta, protože se kupující vrhli na prodejny před začátkem nového lunárního roku. Čínská asociace automobilových výrobců uvedla, že se v lednu prodalo 1,32 milionu aut. Země představuje největší trh s automobily na světě. Analytici ale připomínají, že velký meziroční nárůst způsobila i slabá čísla z loňského ledna. Tehdy v Číně klesl prodej aut kvůli hospodářské a úvěrové krizi o 7,8 procenta na 610.600 vozů.
  • Lotyšská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla meziročně o 17,7 procenta. Tempo poklesu však mírně zpomalilo z 19 procent v předchozím čtvrtletí, což naznačuje, že propad ekonomiky se začíná pozvolna zmírňovat. Lotyšsko bylo nuceno požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii. Údaje, které zveřejnil lotyšský statistický úřad, však zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti očekávali zmírnění propadu hrubého domácího produktu na 16 procent. Výkon lotyšské ekonomiky patří mezi nejhorší ze zemí EU.
  • Řecká vláda v rámci krizového plánu rozpočtových úspor navrhla základní body reformy krachem ohroženého důchodového systému. Reforma má spočívat ve zvýšení věku odchodu do důchodu a zrušení možnosti předčasného pobírání penzí. Levicová vláda se tak postavila tlaku odborů, které proti úsporným opatřením chystají sérii stávek.
  • Německá vláda organizuje evropskou finanční pomoc předluženému Řecku a uvažuje o bilaterálních i společných opatřeních Evropské unie. Uvedl to na svých internetových stránkách list Financial Times Deutschland. Zdroj z německé vládní koalice předtím agentuře Reuters sdělil, že země eurozóny se již v principu rozhodly Řecku pomoci.
  • Slovenské ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu hrubého domácího produktu Slovenska v letošním roce na 2,8 procenta z dosavadního výhledu 1,9 procenta a snížilo i odhad loňského poklesu. Pro loňský rok nyní ministerstvo odhaduje hospodářský pokles na 4,9 procenta po předloňském růstu o 6,4 procenta. Úřad ve své poslední prognóze z loňského září předpovídal propad o 5,7 procenta.
  • Evropský parlament chce konec bankovního tajemství v Evropské unii. Europoslanci schválili zprávu, která členské státy vyzývá, aby co nejrychleji schválili směrnice, jež prolomí bankovní tajemství v unii a zavedou automatickou výměnu informací o dani z příjmu a DPH mezi jednotlivými zeměmi. Parlament tvrdí, že díky neexistenci takové legislativy státní pokladny přichází každý rok kvůli daňovým únikům o zhruba 200 miliard eur (asi 5,2 bilionu korun).
  • Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke nastínil, jak si Fed představuje takzvanou exit strategy, tedy plán ukončení podpůrných opatření, jimiž během krize stimuloval ekonomiku. Bernanke naznačil, že Fed z finančního systému zřejmě nejprve odčerpá část peněz a pak přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Stavební spoření pro mladé!

Stavební spoření Mopy Junior od Modré pyramidy je určeno pro nové klienty ve věku od 16 do 21 let včetně. Uzavření smlouvy je zpoplatněno polovičním poplatkem, což je polovina poplatku za standardní stavební spoření, tj. 0,5 % z cílové částky (maximální cílová částka je  200 000 Kč). Vklady jsou úročeny 2 % ročně. Za sjednání smlouvy on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra získáte od Finance.cz navíc finanční odměnu 800 Kč.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Lednová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu nižší, než odhaduje v aktuální prognóze Česká národní banka. Za touto odchylkou stojí především nižší korigovaná inflace bez pohonných hmot. Vyšší než očekávaný byl naopak růst cen pohonných hmot. Prognóza cen potravin a regulovaných cen se zhruba naplnila.
  • Počet zákazníků, kteří mění svého dodavatele plynu, narůstá. Zatímco od začátku liberalizace trhu s plynem v roce 2008 změnilo do listopadu 2009 svého dodavatele plynu jen zhruba 18.000 zákazníků, během loňského prosince požádalo o změnu již kolem 10.000 spotřebitelů. Růstový trend přitom pokračuje i v letošním roce, uvedl generální ředitel organizátora plynárenského trhu OTE Jiří Šťastný.
  • Počet dlužníků vedených v registru fyzických osob sdružení Solus, kteří mají nebo měli v uplynulých třech letech problémy se splácením závazků, vzrostl loni meziročně o 16 procent na 868.000. Ke konci roku 2009 bylo v registru 1,5 milionu záznamů o nesplacených závazcích, což je meziročně o čtvrtinu více. Dlužná částka ke konci loňského roku činila 22,7 miliardy korun.
  • Předběžná data o hrubém domácím produktu za čtvrté čtvrtletí by měla podle analytiků alespoň potvrdit mírné zotavování ekonomiky. Analytici odhadují mezičtvrtletní růst ekonomiky v průměru kolem jednoho procenta. Naopak v meziročním srovnání podle většiny odhadů ekonomika nadále klesala, a to o dvě až tři procenta.
  • Průmyslová výroba v Česku se za celý loňský rok propadla o 13,4 procenta, v prosinci meziročně vzrostla o 1,8 procenta. Stavební produkce ve stálých cenách byla za celý rok 2009 nižší o procento, v prosinci se meziročně zvýšila o 3,5 procenta.
  • Prosincovému růstu průmyslové výroby pomohlo šrotovné v zahraničí, což ale zároveň vyvolává obavy z návratu problémů v průmyslu po ukončení protikrizových programů. Celkově by ale letos měla průmyslová výroba mírně vzrůst.
  • Objem leasingu movitých věcí členů České leasingové a finanční asociace loni klesl meziročně o 53,3 procenta na 44,2 miliardy Kč. Leasing nemovitostí se propadl o 72,2 procenta na 3,21 miliardy Kč. Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se snížil o 24,5 procenta na 41,06 miliardy Kč.
  • České dráhy loni poprvé hospodařily s provozním ziskem před odpisy (EBITDA). Především díky několikamiliardové pomoci od státu se výsledek zlepšil o 4,8 miliardy na 1,1 miliardy Kč. Celkem ale hospodaření státního dopravce skončilo v miliardovém minusu, hlavně kvůli odpisům.
  • Výkon české ekonomiky se v loňském posledním čtvrtletí meziročně snížil o 4,2 procenta. K oživení ekonomiky nedošlo ani ve srovnání s předchozím čtvrtletím; proti 3. čtvrtletí HDP klesl o 0,6 procenta. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt po očištění o cenové, sezonní a kalendářní vlivy klesl ve srovnání s rokem 2008 o 4,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu vývoje HDP, který zveřejnil Český statistický úřad.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Brali byste nižší náhradu mzdy, ale hned od 1. dne?

Náhrady mzdy vyplácí po dobu prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel, ale ve většině případů až od 4. dne. Souhlasíte s tím, aby se tato náhrada snížila, ale byla vyplácena hned od prvního dne dočasné pracovní neschopnosti.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímáte o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé! Přečtěte si aktuální komoditní analýzu DŘEVO LONG: Investice do zotavujícího se stavebnictví.
  • 31. března vyprší termín pro podání přiznání k dani z příjmů pro ty, kteří ho nepodávají prostřednictvím daňového poradce. To znamená, že je nejvyšší čas začít vyplňovat příslušné formuláře. Pokud si nevíte s něčím rady, pak je tu pro vás poradna formou chatu s odborníky ze společnosti MARK & POOL. Na vaše dotazy budou odpovídat od 14. 2. do 20. 2.

 

Fintriky

Únor je měsíc pojištění, i to je jeden z důvodů, proč jsme psali o pojistných produktech. Jednak jsme zmínili nesprávné používání pojistných produktů a doporučili, podle čeho si pojištění vybírat. Téma jsme doplnili o rozhovor s výkonným ředitelem České asociace pojišťoven.


Anketa

Vše nasvědčuje tomu, že na svém příjmu v důchodu se budeme muset stále více podílet vlastními náklady. V jakém věku by podle vás měl člověk začít spořit na důchod?

  • Odmítám si spořit - musí se postarat stát -  20 %
  • Ihned po nástupu do prvního zaměstnání -  31 %
  • Před 30. rokem života -  25 % 
  • Někdy kolem 40. roku života -  24 % 

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU