Co týden dal?

19.02.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Celkem 60 procent malých a středních podniků se domnívá, že veřejnou zakázku dnes není možné získat bez provize nebo úplatku. Nejen o tomto tématu se dočtete v našem pravidelném týdením souhrnu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americká centrální banka (Fed) zvýšila o čtvrt procentního bodu svou diskontní sazbu. Úrok, za který Fed poskytuje komerčním bankám nouzové úvěry, se tak zvyšuje na 0,75 procenta. Fed sdělil, že jej k tomuto kroku vede zlepšení podmínek na finančních trzích, cílem ale zatím není zpřísnit měnovou politiku jako takovou. Fed sáhnul ke zvýšení diskontní sazby poprvé od prosince 2008.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku vzrostla v lednu na 12,89 procenta z prosincové úrovně 12,66 procenta, dostala se tak nejvýše od února 2005. Slovenská nezaměstnanost v důsledku světové hospodářské recese výrazně roste od konce roku 2008.
  • Zisk Société Générale ve 4. čtvrtletí meziročně vzrostl o 150 procent na 221 milionů eur (5,7 miliardy Kč) a překonal odhady analytiků, proti ostatním velkým bankám však byl výsledek druhé největší francouzské banky mnohonásobně slabší. Největší francouzská banka BNP Paribas vykázala ve čtvrtém čtvrtletí zisk 1,37 miliardy eur. Zisk Société Générale rovněž bledne ve srovnání s výsledkem 1,3 miliardy eur německé Deutsche Bank a zisky amerických bank JP Morgan a Goldman Sachs.
  • Indikátor klimatu světového hospodářství pro první čtvrtletí roku 2010 vzrostl. Zvýšení, které je čtvrté v řadě, odpovídá zejména lepšímu odhadu současné situace. Ve většině regionů kromě Asie se ekonomická situace nicméně hodnotí nepříznivě. Celkové výsledky však ukazují, že v následujících šesti měsících se bude celosvětový vývoj zlepšovat.
  • Zahraniční poptávka po amerických vládních dluhopisech kvůli čínským prodejům rekordně klesla a Čínu na místě největšího věřitele Spojených států předstihlo Japonsko. Kdyby trend odprodávání vládních dluhopisů pokračoval, mohlo by to snížit jejich ceny. Americká federální vláda by tak musela platit vyšší úroky v době, kdy se její rozpočtové deficity dostaly na bezprecedentně vysoké úrovně.
  • Ukrajinská ekonomika se loni propadla o 15 procent po nárůstu o 2,1 procenta v předchozím roce. Vyplývá to z předběžného odhadu ukrajinského ministerstva hospodářství. Ukrajina byla těžce zasažena světovou hospodářskou a finanční krizí, která měla negativní dopad na export.
  • Prodej nových osobních aut v zemích Evropské unie v lednu vzrostl o 12,9 procenta na 1,058.868 vozů. Zájem o auta podpořilo pokračování programu šrotovného v některých zemích západní Evropy. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Věrnostní program penzijního fondu Generali!

Máte-li sjednanou smlouvu o penzijním připojištění u Generali penzijního fondu můžete u produktů od pojišťovny Generali získat slevu na pojistném:

  • cestovní pojištění se slevou 10 %,
  • úrazové pojištění se slevou až 15 %,
  • nemocenské pojištění se slevou až 15%.

Pro získání slevy je nutné předložit při sjednání pojištění letáček, který je přiložen ke každé smlouvě o penzijním připojištění.

Využijte této nabídky a sjednejte si penzijní připojištění u Penzijního fondu Generali on-line prostřednictvím našeho On-line prodeje. Získáte tak nejen státní příspěvky či výhodné pojištění, ale také finanční prémii od nás jako dárek.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • V loňském roce byla v Česku zahájena výstavba 37.319 bytů, což bylo meziročně o 14,3 procenta méně. Počet zahájených staveb tak byl loni poprvé po 15 letech nižší než počet dokončených bytů. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek meziročně klesla o 26,4 procenta.
  • Češi sázejí na výsledky zimních olympijských her ve Vancouveru více než před čtyřmi lety při turínské olympiádě. Důvodem je vyšší kurzová nabídka a větší medailové ambice českých sportovců. Tipující jsou zatím úspěšní hlavně díky sázkám na rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a hokejové zápasy.
  • Obchodní řetězce v loňském roce výrazně zpomalily expanzi na tuzemském trhu a ve srovnání s rokem 2008 otevřely pouze třetinu nových prodejen. Ve městech loni přibyly nové hypermarkety a diskontní prodejny, naopak počet supermarketů stagnoval na předloňské úrovni.
  • Stát v současnosti čelí 14 arbitrážím na základě smluv o ochraně investic. Ve sporech jde o zhruba 20 miliard korun. Největší škody Česku potenciálně hrozí v arbitráži se společností FELA Management, která se v rámci sdružení Mytia ucházela o výstavbu a výběr mýtného na českých dálnicích. Od státu si nárokuje 6,34 miliardy korun.
  • Praha je podle statistik Evropského statistického úřadu (Eurostat) pátým nejbohatším regionem Evropské unie v přepočtu HDP na obyvatele. Data, která evropští statistici představili, však vychází ze situace v roce 2007.
  • Celkem 60 procent malých a středních podniků se domnívá, že veřejnou zakázku není možné získat bez provize nebo úplatku. Opačný pocit má 30 procent podnikatelů. Vyplývá to z průzkumu, který Asociace malých a středních podniků uskutečnila mezi téměř 550 podniky s pěti až 250 zaměstnanci počátkem února.
  • Češi se během hospodářské krize naučili vyjednávat o cenách nových bytů. Při jednání s developery tak můžou nakonec koupit nový byt o deset až 20 procent levněji, než za kolik ho stavitel původně nabízel. Na setkání s novináři to uvedli odborníci realitní poradenské společnosti King Sturge. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Brali byste nižší náhradu mzdy, ale hned od 1. dne?

Náhrady mzdy vyplácí po dobu prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti zaměstnavatel, ale ve většině případů až od 4. dne. Souhlasíte s tím, aby se tato náhrada snížila, ale byla vyplácena hned od prvního dne dočasné pracovní neschopnosti.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Chcete seznámit s novinkami, které přineslo poslední čtvrtletí loňského roku? Přečtěte si naši aktuální SLEPT analýzu, která vám pomůže zorientovat se na trzích.
  • Hledáte firemní úvěr pro svou investici včetně nákupu nemovitosti? Využijte srovnání naše zaktualizovaná srovnání investičních úvěrů a hypotečních úvěrů pro podnikatele.
  • Nabídka depozitních produktů se neustále mění. Poslední módou jsou tzv. garantované vklady. Současně s aktualizací úroků všech spořících účtů jsme pro vás do přehledu vkladových produktů přidali právě i tyto vklady. 

 

Fintriky

Mít vlastní bydlení je jednou ze základních potřeb a snů každé mladé rodiny. Uspokojení této potřeby však často významně na dlouhé roky zatíží rodinný rozpočet. A právě proto mladým rodinám pomáhá s financováním bydlení i stát. V současnosti k tomu slouží dva nástroje - úrokové dotace k hypotékám a úvěry od Státního fondu rozvoje bydlení. Více v našich pravidelných fintricích.


Anketa

31. března vyprší termín pro podání přiznání k dani z příjmů pro ty, kteří ho nepodávají prostřednictvím daňového poradce. Příští týden máte možnost zeptat se daňového poradce, využíváte těchto možností?

  • Této možnosti využívám pravidelně -  5 %
  • Této možnosti využívám jen výjimečně -  27 %
  • Nikdy jsem této možnosti nevyužil -  68 % 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU