ZRUŠENÍ AKCIÍ NA MAJITELE ODKRYTÍ VLASTNICTÍ NEPŘINESE

24.02.2010 | , SMART Office&Companies
Tiskové zprávy


Ve čtvrtek 25. 2. 2010 bude Sněmovna projednávat druhém čtení zákona o zákazu listinných akcií na majitele (anonymních).

V současné době – vlastní-li akcie společnosti více akcionářů – se neuvádí ve výpise z obchodního rejstříku a majitelé tak nejsou dohledatelní. Jednoduše řečeno: akcionářem je ten, do akcie fyzicky drží. Premiér Jan Fischer k tomu řekl: "Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko. Vítáme všechny snahy o potlačení korupce, ale v této novele jsou legislativně-formální problémy.“ Dále prohlásil, že vláda již připravuje protikorupční balíček, který by se mimo jiné měl zabývat i podobnou problematikou. Ve výsledku nebyl vládou (31. 11. 2009) podpořen návrh zákona o zrušení listinných akcií na majitele, poslanců Sobotky, Tejce a Lišky. Tito poslanci chtějí novelou stávajícího zákona zprůhlednit vlastnictví akciových společností.

Odborné komentáře společnosti SMART Office&Companies k této problematice:

Schválením zákona by musela valná hromada ve lhůtě 12i měsíců od jeho účinnosti rozhodnout o přeměně listinných akcií na majitele na listinné akcie na jméno, nebo na zaknihované akcie na majitele.

I v případě, že by zákon byl schválen, mají vlastníci možnost dále zůstat v anonymitě, a to díky využití společností v tzv. offshore jurisdikcích. V praxi by to znamenalo, že akcie společnosti koupí právnická osoba – zahraniční společnost, v dané jurisdikci, jejíž legislativa povoluje vlastnit akcie na majitele a v evidenci Střediska cenných papírů či knize akcionářů bude uvedeno pouze jméno této společnosti. Její vlastníci tak opět zůstanou v anonymitě. Schválením zákona tedy k odrytí vlastnictví dojde, ale ten, kdo bude chtít dále zůstat v anonymitě, může tak činit díky využití zahraničního akcionáře.

Dle údajů poskytnutých spol. SMART Office & Companies, s.r.o., která se zabývá prodejem ready-made společností, bylo jen v loňském roce založeno 1 522 akciových společností. Akcie na majitele má přibližně 90% všech společností, takže schválení nového zákona by se dotklo drtivé většiny akciovek.

„Všechny tyto společnosti by musely svolat valnou hromadu, na níž by došlo ke změně podoby akcií /z listinných na zaknihované/, nebo ke změně formy /z akcií na majitele na akcie na jméno/. Dále by společnosti tyto změny musely ohlásit obchodnímu rejstříku a zajistit výměnu akcií. Celý tento proces bude společnosti stát samozřejmě nemalé finanční částky – od poplatků notáři počínaje, soudními poplatky konče. Dalším případným úkonem společnosti bude nechat akcie zaknihovat ve Středisku cenných papírů (SCP). Krom nutnosti otevřít příslušné účty u SCP toto obnáší pro každé konání valných hromad žádat o Středisko s dostatečným předstihem o výpis z tohoto účtu,“ shrnuje situaci, která by mohla nastat Petra Janáková, obchodní manažer SMART Office&Companies.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy