Nepřijetím na školu život nekončí

25.02.2010 | , Channel Crossings
Tiskové zprávy


Přijímací zkoušky na vysoké školy se nezadržitelně blíží a poměr mezi přijatými uchazeči a těmi, kteří se na školu hlásí, jasně ukazuje, že se nedostane na všechny.

Možná si i vy kladete otázku, jak naložit s následujícím rokem, kdybyste u přijímacích zkoušek nebyli úspěšní. Není třeba klesat na mysli, možností, jak efektivně využít obávaný rok, je dnes nepřeberné množství.

Ještě před několika lety bylo v případě nepřijetí na vysokou školu jasnou volbou roční pomaturitní studium, tento trend se však postupně mění. Důvodem je zejména nabídka nultých ročníků celé řady státních i soukromých vysokých škol a rozmach vzdělávacích agentur, které intenzivně připravují na budoucí studium. Vzhledem k tomu, že jazyková výuka je na nejedné vysoké škole na okraji zájmu a znalosti absolventů středních škol jsou velmi slabé, přiklání se v posledních letech stále více studentů a jejich rodičů ke studijním pobytům v zahraničí. Cenově dostupných možností je dnes již skutečně nepřeberné množství.

„Odjezd do zahraničí v současné době již automaticky neznamená vysoké náklady, jak tomu často bývalo v devadesátých letech. Při dlouhodobém pobytu se dá jazykový kurz v zahraničí pořídit již od 3 000 korun za týden,“ upozorňuje Vítězslav Bican z jazykové školy Channel Crossings. V zahraničí nemusíte jen studovat, další možností je kombinace práce a cestování - tzv. program Work & Travel, který umožňuje legálně získat pracovní povolení na předem určenou dobu. Po skončení práce mohou účastníci po dané zemi cestovat. Vynaložené finanční prostředky se bohatě vrátí nejen v podobě výrazného zlepšení jazykových znalostí, ale i poznání nejrůznějších koutů světa.

V poslední době roste zájem o spojení jazykového kurzu a pracovní stáže. Účastník první čtyři týdny navštěvuje školu a pak program pokračuje odbornou praxí v zahraniční firmě. Práce pro společnosti s různou specializací je sice neplacená, ale získaná praxe v zahraničí je tou nejlepší investicí do budoucnosti. „Kterákoliv z možností vycestování do zahraničí a využití jazyka v tamním prostředí Vám rychle vynahradí řadu měsíců, často i let strávených studiem doma,“ doplňuje Vítězslav Bican. Nabídka škol je velice pestrá a studovat můžete téměř v každé evropské zemi či se vydat dále přes oceán. Studovat a vybírat můžete v průběhu celého roku ze všeobecných a specializovaných kurzů o různých stupních intenzity. Pro maturanty je velmi vhodná například příprava na mezinárodní jazykovou zkoušku. Zaměřit se ale můžete třeba i na odbornou problematiku z oblasti obchodní, právní, medicínské, ekonomické a řady dalších.

Při výběru agentury dbejte hlavně na kvalitu. „Dobrým indikátorem kvality je zpravidla systém řízení jakosti ISO a členství v profesní organizaci, jako je například Asociace jazykových škol České republiky,“ radí Vítězslav Bican. Členské školy procházejí v rámci certifikace pravidelnými kontrolami kvality a kvalifikačních předpokladů. Samotné vlastnictví certifikátu samozřejmě není automatickou zárukou kvality, ale šance, že u členské školy dostanete za své peníze kvalitní služby, je výrazně vyšší. Stanovit si cenu jako jediné kritérium pro výběr jazykové školy je velmi krátkozraké, zaměřte se vždy balíček služeb, která daná škola nabízí. Určitě se vyplatí porovnat si služby konkurence a nebrat v potaz jen finanční stránku věci.

Pokud se letos přijímací zkoušky nepovedly, nevěste hlavu, není všem dnům konec. Stačí si jen vybrat.  Více informací o jazykové škole Channel Crossings najdete na www.chc.cz.

 

 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: Tiskové zprávy