HN: EGAP se chystá firmám pojišťovat export do Evropské unie

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Stát chce pomoci firmám vyvážejícím do Evropské unie, které odmítnou pojistit komerční úvěrové pojišťovny, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN). Odmítnutí žadatelé by letos mohli své pohledávky pojišťovat u státní pojišťovny EGAP. Ta zatím smí pokrývat jen vývoz do rizikových teritorií mimo EU, a pouze obchody na víc než dva roky. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) však má na starosti vyjednání výjimky s Evropskou komisí. Jak Hospodářským novinám řekl mluvčí ÚOHS Kristián Chalup, k rozhodnutí by mělo dojít v nejbližší době.

Výjimka by mohla začít platit už v březnu nebo v dubnu, a to na přechodné období do konce letošního roku. Pojistka by dala českým exportérům jistotu, že dostanou zaplaceno i v případě, že jim jejich zahraniční obchodní partner nezaplatí, uvádějí HN.

Podle odhadu Asociace exportérů se s odmítnutím v komerčních pojišťovnách nebo snížením pojistných limitů v současné době potýká zhruba 20.000 vývozců do Evropské unie. HN však upozorňují, že pojištění u EGAP by získaly řádově jen stovky žadatelů. "Rozhodně nebudeme pojišťovat všechny obchody. Musíme se chovat obezřetně a řídit svoje rizika," řekl Hospodářským novinám šéf pojišťovny EGAP Karel Pleva. Jak uvádějí HN, pojišťovna měla v loňském roce kvůli vyšším výplatám škod účetní ztrátu přes dvě miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK