Prius je přes potíže s brzdami nejprodávanějším vozem v Japonsku

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. března (ČTK) - Hybridní automobil Toyota Prius v únoru navzdory problémům s brzdami zůstal již desátý měsíc za sebou nejprodávanějším vozem v Japonsku. Vyplývá to z dnešních údajů Japonské asociace obchodníků s automobily (JADA).

Toyota v Japonsku minulý měsíc prodala více než 27.000 vozů Prius. Firma byla přitom v únoru nucena kvůli potížím s brzdami svolat k opravě zhruba 437.000 automobilů Prius a dalších hybridních modelů.

"Reakce (zákazníků na toto opatření) byla v Japonsku velmi mírná," uvedl mluvčí asociace. Dodal, že rušení objednávek na vozy Prius je velmi vzácné. "Prius je považován za průkopníka hybridní technologie a image jeho značky je solidní," prohlásil.

Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Toyota je zatím v oblasti hybridních vozů jasnou světovou jedničkou. Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu.

Toyota byla již dříve nucena svolat k opravě přes osm milionů automobilů několika modelových řad kvůli problémům s nechtěným zrychlováním. Firma je nyní největší automobilkou na světě a svou vedoucí pozici si vybudovala nabídkou bezpečných a spolehlivých vozů za rozumnou cenu. Problémy s plynovými pedály a brzdami však mají negativní dopad na její pověst výrobce kvalitních vozů.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK