Státní zaměstnanci v Portugalsku stávkují kvůli mzdám

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 4. března (ČTK) - Státní zaměstnanci v Portugalsku dnes vstoupili do 24hodinové stávky kvůli chystanému zmrazení mezd. Portugalská vláda se však navzdory stávce nehodlá plánovaných úsporných opatření vzdát. Informovala o tom agentura AP. Stávka narušila provoz škol, nemocnic, soudů a úřadů i odvoz odpadu. Zaměstnanci ve veřejné dopravě nicméně práci nepřerušili.

Odboráři doufají, že protest bude největší stávkou v Portugalsku za několik posledních let. "Státní zaměstnanci se nevzdají, budou vzdorovat, aby změnili postoj vlády," řekla agentuře Reuters zástupkyně jednoho z odborových svazů.

Portugalsko se podobně jako Řecko potýká s vysokým zadlužením, které znepokojuje finanční trhy. Portugalská vláda připravuje dlouhodobý plán ke snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2013. V loňském roce schodek dosáhl 9,3 procenta HDP.

Stávky nyní plánují rovněž odboráři v Řecku, kde vláda ve středu schválila dodatečná úsporná opatření. Ta mají Řecku pomoci snížit rozpočtový deficit z loňských 12,7 procenta.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK