Společnost Capital Partners uvažuje o arbitráži proti Maďarsku

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Obchodník s cennými papíry Capital Partners chystá kvůli postupu maďarských úřadů stížnost k Evropské komisi a k ministerstvu zahraničních věcí. Pokud společnost neuspěje, hodlá vést proti Maďarsku arbitráž za zmařenou investici. Vyplývá to z vyjádření společnosti na jejích internetových stránkách.

Maďarská policie 23. února zatkla v Budapešti 30 lidí v kancelářích obchodních partnerů. Následně bylo na sedm Čechů a Slováků uvalena vazba. "Tento zásah považujeme za naprosto neadekvátní a neoprávněný, motivovaný pouze tlakem médií a politickými tlaky. Naši agenti totiž nikdy nenakládali s majetkem našich maďarských zákazníků a neumíme si představit, co mohlo vést k jejich zatčení a uvěznění. Zdá se, že jediným klíčem byla česká nebo slovenská národnost přítomných osob," uvádí v prohlášení firma.

Již loni v září oznámil PSÁF úřadu pro kontrolu hospodářské soutěže GVH, že společnost Capital Partners porušuje pravidla obchodování, uvádí klienty v omyl, vede agresivní prodejní kampaň a má neprůhlednou síť obchodních agentů. Jedním z důvodů bylo, že přestože mnohé transakce brokerů Capital Partners končily ztrátou, představitelé firmy si od zákazníků strhávali za jejich uskutečnění rekordní odměny dosahující nezřídka 1,5 až 1,9 procenta z objemu transakce, což je mnohonásobně víc než u jiných firem.

Následně letos maďarský úřad pro dohled nad finančním trhem PSZÁF odebral licenci jak firmě Capital Partners, tak asi 70 maďarským firmám a soukromníkům, kteří v zemi tuto firmu zastupují. Rozhodnutí úřadu se dotýká několika stovek klientů a investic v řádech miliard forintů (stovek milionů korun). "Pohledem na události posledních dnů je zřejmé, že PSZAF tak činila zcela záměrně s cílem vykonstruovat důvod k násilnému vytlačení českého podnikatele z území Maďarska," uvádí společnost v prohlášení. Tento zásah společnost Capital Partners označila jako vážné ohrožení svobody podnikání a pohybu služeb v rámci EU.

Se společností Capital Partners vede správní řízení i Česká národní banka (ČNB). Pravomocné rozhodnutí dosud nepadlo, a proto podle dřívějšího vyjádření Tomáše Zimmermanna z tiskového oddělení ČNB nesděluje bližší podrobnosti.

Capital Partners působí na českém kapitálovém trhu od roku 1994 a poskytuje veškeré služby licencovaného obchodníka s cennými papíry. Na území Maďarska podniká s využitím tzv. evropského pasu prostřednictvím vázaných zástupců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK