Cinema City chystá další expanzi, možná vyplatí i dividendy

04.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 4. března (ČTK) - Společnost Cinema City, která je největším provozovatelem kin ve střední a východní Evropě, chystá další expanzi. Letos by chtěla ve svých multiplexech otevřít až 100 nových promítacích sálů, plánuje snížit investice na 20 milionů eur (asi 516 milionů Kč) a zvažuje i první výplatu dividend ve své historii.

"Dividendu nevylučujeme, vedení společnosti si ale nejprve sedne a zváží všechna čísla," řekl agentuře Reuters náměstek finančního ředitele Cinema City Nisan Cohen, který je zároveň zástupcem společnosti v Polsku. Bližší podrobnosti říci nechtěl, protože podnik má 15. března zveřejnit výsledky hospodaření za loňský rok.

"Myslím, že letos budeme schopni otevřít až 100 promítacích sálů. Leden i únor byly z hlediska návštěvnosti příznivé měsíce. Vliv Avataru byl velmi silný a s filmy jako je Shrek nebo Harry Potter ten rok vypadá dost slibně," řekl Cohen.

Akcie společnosti Cinema City na burze ve Varšavě letos zpevnily už asi o 30 procent, a vedou si tak mnohem lépe než zbytek trhu. Ten se podle hlavního indexu WIG prakticky nepohnul z místa. Akciím Cinema City k růstu hodně pomohl zmíněný film Avatar, který se promítá trojrozměrně. Režisérem filmu je James Cameron.

Cinema City provozuje 69 multiplexů, v nichž má 668 promítacích sálů. Kina má celkem v šesti zemích, počínaje Polskem, přes Českou republiku až po Izrael.

Loni firma investovala zhruba 55 milionů eur, v celkové částce je ale započteno i 25 milionů eur vložených do realitního byznysu. Ten ale firma tento týden prodala svému hlavnímu investorovi, kterým je společnost Israel Theatres. Letos mají investice činit asi 20 milionů eur a se zhruba stejnou částkou Cinema City počítá i příští rok.

"Ta transakce vytvoří zisk asi 3,5 milionu eur (asi 90,4 milionu Kč), pravděpodobně v prvním čtvrtletí 2010. Zároveň sníží zadlužení Cinema City o 85 milionů eur," podotkl Cohen k prodeji realitního byznysu. "Náš čistý dluh je teď kolem 100 milionů eur," dodal manažer.

Cinema City v regionu střední a východní Evropy konkuruje především místním hráčům, jako je například ITI Group. Ten je majitelem společnosti TVN, což je jediná televizní společnost v Polsku, která má akcie na burze. Vedle Polska, České republiky a Izraele Cinema City působí i v Maďarsku, v Rumunsku a Bulharsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK