Japonské akcie po zprávě o možném zmírnění měnové politiky rostly

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. března (ČTK) - Japonské akcie dnes posilovaly. K růstu přispěla zpráva, že centrální banka Bank of Japan uvažuje o dalších krocích na zmírnění měnové politiky, která oslabila jen a podpořila vývozce. Posilovaly i realitní firmy, protože rozhodnutí banky by mohlo dále snížit náklady na úvěry. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 223,24 bodu, tedy 2,2 procenta, na 10.368,96 bodu. Za celý týden si index připsal 2,4 procenta.

Japonská média dnes uvedla, že BOJ začala zvažovat další zmírnění své měnové politiky a rozhodnutí by mohlo padnout již tento měsíc. Obchodníci vítají tuto možnost a upozorňují, že březen je posledním měsícem japonského fiskálního roku. Slabší jen by měl pozitivní vliv na zisky japonských firem, naopak silnější jen snižuje zisky vývozců ze zahraniční při přepočtu na domácí měnu.

Obchodníci jsou však obezřetní před dnešní zprávou o vývoji nezaměstnanosti v USA. Analytici odhadují další snížení počtu pracovních míst o 50.000.

Na devizovém trhu jen oslaboval. K poklesu přispěl rovněž růst asijských akcií a oznámení Číny, že hodlá pokračovat v současné volné měnové politice. Dolaru naopak pomáhá obezřetnost investorů před zprávou o nezaměstnanosti; investoři nechtějí příliš prodávat dolar před zveřejněním zprávy.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 89,28 JPY. Vůči euru však dolar mírně oslabil o 0,1 procenta na 1,3592 USD. Euro k jenu stouplo o 0,3 procenta na 121,33 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK