Česká Zbrojovka loni utržila méně, zisk měla více než dvojnásobný

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 5. března (ČTK) - Česká Zbrojovka z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, která patří k největším tuzemským výrobcům ručních palných zbraní, loni vykázala tržby ve výši 1,357 miliardy korun. Předloni přitom podnik utržil 1,489 miliardy Kč. Čistý zisk firmy se zvýšil z předloňských 38,6 milionu Kč na loňských 91 milionů Kč. ČTK to řekl mediální zástupce České Zbrojovky Michal Moroz.

"Výsledky jsou zatím předběžné, neauditované a orientační. Detailní údaje o hospodaření v tuto chvíli procházejí auditem," doplnil mluvčí.

Zbrojovka v těchto dnech dojednává s ministerstvem obrany poslední podrobnosti smlouvy o dodávce 8000 nových útočných pušek ČZ 805. Podle vedení firmy jde o světový unikát, na kterém podnik pracoval tři roky. Předností pušky je její modularita. Na rozdíl od jiných útočných pušek světových výrobců mohou vojáci jednoduchou výměnou hlavně, závorníku a zásobníku změnit ráži. Pušku tak mohou využít všechny složky armády a jiných ozbrojených sborů. Cena armádní zakázky nebyla zveřejněna.

Nová ČZ 805 má nahradit pušku vzor 58, která českým vojákům slouží již půl století a fakticky zůstává jednou z nejstarších položek ve vybavení a výzbroji české armády. Přestože jde o zbraň na svou dobu spolehlivou, je v současné době podle armády zastaralá.

Akciová společnost Česká zbrojovka patří k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji. Pracuje pro ni zhruba 1300 lidí. V poslední letech ale podnik snižoval počet kmenových zaměstnanců a naopak zvyšoval počet externích spolupracovníků. Podle výroční zprávy za rok 2008 firma v roce 2006 zaměstnávala 1295 lidí, externě spolupracovala s 81 lidmi. O dva roky později již měla v průměru 1266 zaměstnanců a externě pro ni pracovalo 145 lidí.

Současná akciová společnost Česká zbrojovka vznikla v roce 1992, historie zbrojní výroby v Uherském Brodě ale sahá až do 30. let minulého století. Vedle výroby zbraní se podnik zabývá také výrobou dílů pro letectví a speciálního nářadí pro strojírenskou výrobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK