Rozdělování dotací EU na jihozápadě Čech zablokovalo ministerstvo

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 5. března (ČTK) - Vedle protikorupční policie se rozdělováním dotací na jihu a západě Čech zabývá i ministerstvo financí. Nedoporučilo předsedkyni Regionální rady soudržnosti Jihozápad a hejtmance Plzeňského kraje Miladě Emmerové, aby podepsala 177 schválených žádostí o dotace 3,8 miliardy korun. Úřad potom sám odložil schválení dalších žádostí za asi půl miliardy, protože byly hodnoceny podle stejné metodiky. Novinářům to dnes řekl ředitel úřadu regionální rady Jiří Trnka.

Čerpání peněz na projekty z předchozích kol podle ředitele ohroženo není. "My jsme během ledna a února proplatili příjemcům z těchto výzev přes 200 milionů korun. Ve čtvrtek jsme od ministerstva pro místní rozvoj obdrželi téměř 900 milionů na proplácení dalších projektů," uvedl ředitel.

Policie asi před pěti měsíci zabavila na úřadě čtyři počítače, které však po čtyřech dnech vrátila, vyžádala si také různé dokumenty. Tato policejní kauza nemá podle ředitele nic společného s podpisováním smluv. Policie vedení úřadu nesdělila důvody šetření. Podle ředitele je za ním nejspíše trestní oznámení z roku 2008, pravděpodobně od nespokojených žadatelů.

Regionální operační program regionu soudržnosti Jihozápad, který je určen pro Jihočeský a Plzeňský kraj, schválila Evropská komise v prosinci 2007. Pro období 2007 až 2013 je vyčleněno téměř 17 miliard korun na rozvoj dopravy, sociálních věcí, zdravotnictví, školství a cestovního ruchu a také rozvoj měst a obcí Jihočeského a Plzeňského kraje. ROP Jihozápad byl nedávno vyhodnocen ministerstvem pro místní rozvoj jako druhý "nejtransparentnější" ze 17 operačních programů. První těsně skončil středočeský ROP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK