Plynem z Ruska pro Ukrajinu se mají opět zabývat vlády obou zemí

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 5. března (ČTK) - Ruská a ukrajinská vláda dostaly od svých prezidentů pokyn posoudit rusko-ukrajinskou spolupráci v energetice včetně plynu. Oznámil to šéf ruského státu Dmitrij Medveděv po dnešním jednání se svým ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem. Ten při své první návštěvě v Moskvě usiluje o snížení ceny ruského plynu pro ukrajinské odběratele, ale konkrétnějšího příslibu dosud nedosáhl.

"Máme platné dohody a kontakty. Ale domluvili jsme se dát pokyn vládám a ministrům posoudit spolupráci v energetice, jak v plynu, tak v dalších otázkách," oznámil Medveděv. Otázka by se měla dostat na pořad mezivládní komise, která se má sejít v tomto pololetí. V Kyjevě ovšem nyní chybí vláda, která by vystřídala kabinet premiérky Julije Tymošenkové odvolaný ve středu.

Janukovyče ještě čeká schůzka s ruským premiérem Vladimirem Putinem, ale ruská média nepředpokládají, že by se host večer vracel do Kyjeva se zásadnější slevou na ruský plyn. Právě cena plynu se jeví jako hlavní otázka první schůzky na nejvyšší úrovni po téměř dvouleté přestávce.

Podle dnešního vydání ruského listu Kommersant se Kyjev snaží dosáhnout snížení ceny ruského plynu o třetinu, z 305 na 205 dolarů (zhruba 3900 Kč) za tisíc metrů krychlových. Nyní Kyjev za plyn platí prakticky stejně jako Berlín, zatímco Minsk jako spojenec Moskvy jen 168 dolarů, a Pobaltí 260 dolarů.

Ještě před Janukovyčovým příletem dal Kreml najevo, že trvá na "bezpodmínečném plnění" dohod, kterými Putin a ukrajinská premiérka Julija Tymošenková loni v lednu ukončili spor o dodávky a tranzit plynu. Tento konflikt připravil řadu evropských zemí o dodávky ruského plynu uprostřed zimy na téměř dva týdny.

Ruský plyn zajišťuje asi čtvrtinu evropské spotřeby. Většina - asi pětina evropské spotřeby - dosud proudí přes Ukrajinu, pro kterou tranzitní poplatky představují cenné příjmy. Moskva se nyní chystá obejít Ukrajinu novými plynovody Nord Stream a South Stream přes Balt a Černé moře.

Janukovyč dohody Tymošenkové s Moskvou kritizoval jako nevýhodné a sliboval změnu k lepšímu. Na oplátku za slevy je ochoten připustit Moskvu k ukrajinským plynovodům, konkrétně navrhuje vytvořit konsorcium pro správu plynovodů, ve kterém by po třetině měli Ukrajinci, Gazprom a evropští partneři.

O současném stavu rusko-ukrajinských vztahů vypovídá i to, že loni se vzájemný obchod meziročně propadl o téměř 43 procent na necelých 23 miliard dolarů (asi 437 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK