Ministři práce z České a Slovenské republiky jednali o sociálním zabezpečení a důchodové reformě

05.03.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka se v pondělí 22. února 2010 v Praze setkal se slovenskou ministryní práce, sociálních věcí a rodiny Vierou Tomanovou.

Mimo jiné spolu jednali o aplikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o sociálním zabezpečení z roku 1992.

Představitelé ministerstev se shodli na vytvoření společné expertní skupiny, která se v nejbližších týdnech setká a na pracovní úrovni projedná další postup v některých specifických případech. Úkolem týmu odborníků bude dosáhnout shody, jak v těchto záležitostech postupovat, aby nedocházelo k situacím, že za dobu zaměstnání před 1. lednem 1993 nebude vyplácet důchod ani jedna ze smluvních stran.

Na programu setkání obou ministrů bylo také poskytování tzv. „vánočního příspěvku k důchodu“ a vyplácení "príspevku na opatrovanie" ze Slovenska do České republiky. Obě dávky se týkají především příjemců slovenských důchodů žijících v České republice.

Dalším tématem česko-slovenského setkání byl důchodový systém a jeho reforma. Zástupci obou ministerstev se vzájemně informovali o vývoji, současném stavu a budoucnosti důchodových systémů obou zemí. Ministři se shodli na tom, že budou v této oblasti dál spolupracovat a vyměňovat si zkušenosti.

Kromě toho se diskutovalo o sociálně vyloučených komunitách a aktuální situaci na trhu práce obou zemí.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy