Francouzské banky slíbily úvěry pro malé a střední podniky

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. března (ČTK) - Francouzské banky jsou připraveny nabídnout malým a středním podnikům úvěry v hodnotě 96 miliard eur (zhruba 2,5 bilionu Kč). Uvedl to dnes šéf francouzské bankovní federace Baudouin Prot po setkání vedoucích představitelů největších francouzských bank s prezidentem Nicolasem Sarkozym.

"Uvolníme 96 miliard eur pro velmi malé podniky a malé až střední podniky," prohlásil Prot, který je rovněž generálním ředitelem francouzské banky BNP Paribas. Upozornil, že částka 96 miliard eur je o tři procenta vyšší než objem úvěrů poskytnutých tomuto sektoru v loňském roce.

Sarkozy na schůzce s bankéři jednal o financování domácí ekonomiky zasažené úvěrovou krizí. Prezident se snaží banky již delší dobu přimět k tomu, aby posílily nabídku úvěrů pro podniky i domácnosti a neposkytovaly nadměrné odměny svým obchodníkům.

Vysoké odměny zaměstnanců ve finančních institucích, zejména v těch, které získaly státní podporu, se staly v době světové finanční krize terčem velké kritiky ze strany politiků i veřejnosti v Evropě i ve Spojených státech.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK