Juncker: Eurozóna možná Řecku ani nebude muset pomáhat

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Lucemburk 5. března (ČTK) - Eurozóna Řecku možná ani nebude muset pomáhat, protože dosavadní kroky, které přijala řecká vláda, jsou dost důrazné na to, aby se Atény s problémy vypořádaly samy. Řekl to dnes předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker. Dluhová krize v Řecku je podle něj záležitost, kterou má řešit eurozóna, obracet se s žádostí o pomoc na Mezinárodní měnový fond prý není třeba.

Jinak ale vnímá otázku dluhové krize v Řecku šéf německé centrální banky Axel Weber. Ten v rozhovoru pro časopis Wirtschaftswoche řekl, že problémy Řecka nejsou problémem eurozóny, a Řecko si je tedy musí vyřešit samo. Weber sice rozhovor poskytl už před dvěma týdny, záznam se však objevil až teď. Právě dnes je přitom řecký premiér Jorgos Papandreu v Berlíně, kam si jej pozvala kancléřka Angela Merkelová.

Juncker, který každý měsíc předsedá schůzce ministrů financí eurozóny, se k řeckým problémům vyjadřoval krátce po schůzce s Papandreem. Setkal se s ním v Lucemburku, kam řecký premiér přijel ještě před návštěvou Berlína. S Merkelovou bude jednat odpoledne.

Řecko se nyní potýká s vysokými dluhy a vysokým rozpočtovým deficitem. Země ve středu přijala další úsporná opatření v objemu 4,8 miliardy eur (asi 123,7 miliardy Kč), což odpovídá asi dvěma procentům hrubého domácího produktu. O dalších úsporách Atény rozhodly už dříve. Utahování opasků ale bojkotuje velká část občanů, takže Řeckem zmítá vlna stávek.

"Ta opatření jsou rozsáhlá a důrazná. Závazky, které řecká vláda přijala, určitě povedou k vyřešení situace, ve které se Řecko nachází," řekl Juncker, jehož cituje agentura Reuters.

Řecko mělo v loňském roce rozpočtový deficit 12,7 procenta HDP, což je asi dvakrát tolik, než se předpokládalo. Řekové totiž před koncem loňského roku přiznali, že opakovaně falšovali statistiky. Pravidla EU povolují mít rozpočtový deficit do tří procent HDP. Atény slibují, že letos rozpočtový deficit sníží na 8,7 procenta HDP.

Pokud by sliby řecké vlády nestačily ke zklidnění finančních trhů, pak eurozóna už v únoru deklarovala, že bude jednat "koordinovaně a rozhodně", aby v eurozóně udržela finanční stabilitu. Juncker si ale myslí, že to teď nebude třeba.

Řecko nevylučuje, že pokud se nedočká podpory od členů eurozóny, obrátí se s žádostí o pomoc na Mezinárodní měnový fond. To se nelíbí nejen Junckerovi, ale ani řadě dalších členů eurozóny. "Jak už jsem veřejně prohlásil jako předseda euroskupiny, rád bych vyloučil jakoukoli další angažovanost MMF. My od MMF potřebujeme odbornou pomoc, myslím si ale, že MMF by neměl hrát vedoucí úlohu," řekl Juncker.

Řecko zatím o žádnou finanční pomoc ostatní členy eurozóny nežádalo a například Německo opakovaně upozorňuje, že s žádnou finanční pomocí pro Řecko ani nepočítá. Weber v této souvislosti podotkl, že euro není měkkou měnou a ani se jí nestane. Weber je zároveň členem bankovní rady Evropské centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK