Cena americké ropy WTI díky statistice vystoupila nad 82 dolarů

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes obnovily růst a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se po sedmi týdnech vrátil nad 82 dolarů. Ropa těží hlavně z příznivé statistiky z amerického trhu práce, kde zaměstnavatelé v únoru zrušili méně pracovních míst, než se očekávalo.

Kolem 17:00 se barel WTI prodával za zhruba 81,95 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší asi o dvě procenta. Krátce předtím se vyšplhala až na 82,07 USD, kde byla naposledy 12. ledna. Podobně barel severomořské ropy Brent zdražil na zhruba 80,45 USD.

Američtí zaměstnavatelé v únoru zrušili jen asi 36.000 pracovních míst, zatímco analytici v průměru počítali s úbytkem přibližně 50.000 míst. Míra nezaměstnanosti přitom zůstala na 9,7 procenta.

"Vzhledem k vyhlídkám na vytrvalý růst počtu pracovních příležitostí v nadcházejících měsících tyto údaje podporují i ceny energií," poznamenal k situaci na trhu partner společnosti Round Earth Capital John Kilduff. Ropa přitom zdražuje navzdory tomu, že se zvyšoval kurz dolaru, což nebývá zase tak obvyklé. Dolar a ropa se zpravidla pohybují inverzně.

Podpůrně na ropu zapůsobily i zprávy z Číny, jejíž představitelé dali najevo, že dosavadní opatření na podporu ekonomiky nechají v platnosti i v nadcházejícím období. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy hned za Spojenými státy. Čínský premiér Wen Ťia-pao uvedl, že země bude uplatňovat uvolněnou měnovou politiku jako aktivní nástroj fiskální politiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 80,44 78,54 New York - Nymex WTI duben 81,98 80,21

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK