Merkelová: Řecký premiér nežádal finanční pomoc

05.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. března (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes absolvovala schůzku s řeckým premiérem Jorgosem Papandreem. Politici jednali o situaci Řecka, které se potýká s dluhovou krizí, a finanční trhy především zajímalo, jak se Německo postaví k případné žádosti Řecka o poskytnutí finanční pomoci. Merkelová po schůzce řekla, že Papandreus ji o finanční pomoc nežádal.

"Řecko o finanční podporu nepožádalo," řekla Markelová po schůzce novinářům. Upozornila přitom na povzbudivý průběh aukce řeckých dluhopisů, která se konala ve čtvrtek. To je podle Merkelové dobré znamení a lze z toho vyvodit, že Řecko přijetím dodatečných úsporných opatření přesvědčilo finanční trhy, že situaci chce zvládnout samo.

Merkelová si ale podle agentury AP znovu neodpustila poznámku na adresu spekulantů. Tento týden o nich už jednou hovořila a varovala, že krize v Řecku nesmí sloužit jako záminka k tomu, aby se rozpoutaly debaty na téma odchodu Řecka z eurozóny.

Řecko se nyní potýká s vysokými dluhy a vysokým rozpočtovým deficitem. Země ve středu přijala další úsporná opatření v objemu 4,8 miliardy eur (asi 123,7 miliardy Kč), což odpovídá asi dvěma procentům hrubého domácího produktu. O dalších úsporách Atény rozhodly už dříve. Utahování opasků ale bojkotuje velká část občanů, takže Řeckem zmítá vlna stávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK