Svaz: Pekařská výroba v ČR loni poklesla o deset procent

07.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Tuzemské pekárny loni dle kvalifikovaných odhadů vyrobily o deset procent méně pečiva než v roce 2008. Na internetových stránkách Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR to uvedl předseda jeho představenstva Oldřich Týř. Přestože hospodářská krize zasáhla obor méně než jiná odvětví, projevila se odklonem nakupujících k levnějším druhům pečiva, rostly také dovozy mražených pekařských polotovarů.

Největším problémem byl pro pekaře v loňském roce prudký propad cen. "Nastartoval jej obchodní řetězec Lidl a následoval nelítostný souboj mezi řetězci, kde v honbě za rekordně nízkou cenou byly zbraní základní pekařské výrobky," řekl Týř.

Své tvrzení dokládá statistikou ČSÚ, podle níž výrobní cena kilogramu pšeničného pečiva od ledna do prosince klesla téměř o sedm korun na 26 korun. Spotřebitelská cena se snížila z 50 korun na necelých 34 korun. Podobně, i když ne tak výrazně, klesala také cena chleba, marže se tak snížila pekařům i obchodníkům.

Obchodní řetězce loni také dále zvyšovaly poplatky vybírané od svých dodavatelů a prodlužovaly doby splatnosti, přetrvával také dlouhodobý problém pekařů, jímž je zpětné vrácení neprodaného pečiva obchodníky zpět výrobcům.

Stát prý na rozdíl například od Německa či Rakouska nebrání české zemědělce, mlynáře a pekaře před levnými dovozy ze zahraničí. Dovážené zmrazené a znovu rozpékané výrobky přitom prý již tvoří více než deset procent tuzemských prodejů pečiva.

V důsledku nízkých odbytových cen nejsou malé a střední podniky schopné spolufinancovat projekty financované z unijních peněz. Krize naopak zmírnila dlouhodobý nedostatek pracovní síly v oboru. "Češi začali díky rostoucí nezaměstnanosti opět projevovat zájem o práci v pekárnách, mohli jsme si začít vybírat," poznamenal Týř.

V roce 2008 se v ČR vyrobilo 341.722 tun chleba, 295.411 tun pečiva a 48.320 tun cukrářského pečiva. Čísla za loňský rok zveřejní ČSÚ v druhé polovině roku. V oboru loni dle odhadu pracovalo 18.600 zaměstnanců, jejich průměrná mzda činila 15.861 korun. Přesto, že meziročně vzrostla o více než 800 korun, výrazně zaostává za průměrem v Česku.

Firmě Penam, dvojce na tuzemském trhu s pečivem, loni podle odhadu klesly tržby o tři procenta. O rok dříve činil obrat rekordních 3,8 miliardy korun a čistý zisk 143,6 milionu korun. Hospodářské výsledky jsou zatím předběžné a budou zhruba na úrovni výsledků z roku 2008, řekl ČTK koncem ledna ředitel společnosti Jaroslav Kurčík.

Největší pekařská skupina, United Bakeries, své loňské finanční výsledky zatím odmítá sdělit, podle mluvčího Jaroslava Pompa však pokles výroby zaznamenal i lídr trhu.

V loňském roce některá média informovala o možné změně majitele firmy, kterou v současnosti spoluvlastní bratři Paříkové a lucemburský podnikatel Edmond Muller. To firma odmítla, připustila však, že hledá "strategického partnera". "Všechny indicie a vývoj na trhu nasvědčují tomu, že v roce 2010 dojde zřejmě k zásadní majetkové změně u dosavadního lídra trhu," naznačuje možný vývoj Týř.

Vývoj cen základních pekařských výrobků Cena výrobní (v Kč) Cena spotřebitelská (v Kč) Marže obchodu (v pct) Pečivo pšeničné bílé 1 kg Leden 2009 33,22 50,13 50,9 Prosinec 2009 26,30 33,87 28,8 Chléb 1 kg Leden 2009 16,59 21,52 29,7 Prosinec 2009 14,69 18,77 27,8

zdroj: Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK