Nezaměstnanost na severní Moravě vzrostla o na 12,9 procenta

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji v únoru vzrostla o 0,1 procentního bodu na 12,9 procenta. Je tak nejvyšší od ledna 2007. Bez práce bylo 83.351 dosažitelných uchazečů, o 626 lidí více než v lednu. Meziročně byla vyšší o 2,4 procentního bodu. Podle analytiků úřadu práce by se však situace hlavně díky zahájení sezonních prací měla postupně zlepšovat. ČTK to sdělila mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

"Únorové údaje o nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji nejsou optimistické, ale ani mimořádně špatné. Dále rostl počet evidovaných nezaměstnaných osob, ale méně dramaticky než před rokem," uvedla Baďurová. Registrovaná poptávka zaměstnavatelů po nových zaměstnancích je však nadále mimořádně nízká. Situaci má zlepšit zahájení sezonních prací.

Míra nezaměstnanosti se stejně jako v předchozích dvou měsících zvýšila nejvíce na Bruntálsku, a to o půl procentního bodu a dosáhla tam již 17,3 procenta. Jinde rostla méně a ve dvou okresech, karvinském a novojičínském, zůstala na lednových hodnotách. Nejnižší je nadále ve frýdecko-místeckém okrese, kde činila 10,7 procenta, sdělila Baďurová.

V únoru na úřadech práce v kraji nově požádalo o získání zaměstnání 7688 lidí. Byl to třetí nejvyšší počet v tomto měsíci za dobu sledování tohoto ukazatele od roku 1995, byl však o 1976 osob nižší než před rokem a nižší také proti předchozímu měsíci, a to o 3446. "Meziměsíční pokles je však pro únor typický, ještě nikdy od roku 1995 v tomto měsíci nově evidovaných osob proti lednu nepřibývalo. Nejčastěji se na úřadech práce hlásili lidé, kteří vykonávali pomocné a nekvalifikované práce. Ve výrazně menším množství se pak evidovali pracovníci kvalifikovaných profesí," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK