Ve středních Čechách nezaměstnanost stoupla o desetinu na 7,6 pct

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Ve Středočeském kraji v únoru stoupla míra registrované nezaměstnanosti o 0,1 procentního bodu na 7,6 procenta. Udržela si druhou nejnižší hodnotu v Česku. V evidenci úřadů bylo 52.776 lidí schopných okamžitě nastoupit do práce. Na jedno volné místo připadlo 15 z nich. Informace dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Takzvaných dosažitelných uchazečů bylo o 1202 víc než v lednu. Celkem bylo v evidencích středočeských úřadů práce 53.749 lidí. Proti loňskému roku to byl nárůst o 16.505 osob a míra nezaměstnanosti stoupla o 2,3 procentního bodu.

Jaroslav Minařík z příbramského úřadu práce ČTK řekl, že se v únoru byla nezaměstnanost stále negativně ovlivněna hospodářskou krizí. "Navíc je i nadále vzhledem k nepříznivému počasí přerušena většina sezonních prací, například ve stavebnictví, zemědělství, povrchových lomech a podobně. Pozitivně můžeme hodnotit daleko menší počet nově evidovaných uchazečů než v lednu o téměř 2500," dodal Minařík.

Ani v březnu ale neočekává zlepšení situace. Hodně podle něj bude záležet na vývoji počasí, tedy na tom, zda budou na konci měsíce obnoveny některé sezonní práce.

Středočeské úřady nabízely na konci února 3644 volných pracovních míst, to bylo o 182 více než v lednu. Na jedno volné místo připadalo v přepočtu 15 uchazečů o zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK