Analytici:Nárůst počtu lidí bez práce v Česku zřejmě už zpomaluje

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Nárůst počtu lidí bez práce v Česku zřejmě již zpomaluje, shodli se analytici oslovení ČTK. Hranice desetiprocentní míry nezaměstnanosti ale podle nich asi padne již v březnu. Míra nezaměstnanosti v ČR v únoru stoupla na rekordních 9,9 procenta, proti lednu o desetinu procentního bodu. Podíl lidí bez práce je tak nejvýše od zavedení současné metodiky měření v červenci 2004.

"Jakkoliv z údajů za jeden kalendářní měsíc nelze činit žádné velké úsudky, zdá se, že růst nezaměstnanosti v ČR již zpomaluje. Nicméně celkový obrázek vývoje nezaměstnanosti v české ekonomice zůstává zatím beze změn," komentoval data hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Hrozivými údaji jsou podle něj nadále počet nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo (18,2) a počet neumístěných absolventů škol a mladistvých (téměř 35.500).

"Nyní se dokonce zdá, že pokud nedosáhla nezaměstnanost svého vrcholu v únoru, tak ho dosáhne v březnu. To nejhorší máme za sebou," doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Z pohledu struktury nezaměstnanosti se podle něj ukazuje, že podniky stále jako první propouští zaměstnance, kteří jsou nejlépe nahraditelní a do kterých dlouhodobě neinvestovali. To znamená, že mezi nezaměstnanými přibývá hlavně lidí s nižším vzděláním, podotkl.

Únorový nárůst nezaměstnaných je pro tento měsíc po loňsku nejhorší výsledek za jedenáct let, na druhou stranu nesrovnatelně nižší proti loňskému přírůstku o téměř 31.000, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Druhá vlna propouštění, jejíž známky byly registrovány v lednu, bude tedy zřejmě výrazně slabší, než byla první loňská. K vývoji počtu lidí bez práce bezesporu začala pozitivně přispívat i větší tvorba nových pracovních míst v podnicích a oborech, které již překonaly útlum své činnosti, dodal.

Hlavním důvodem nárůstu únorového počtu nezaměstnaných je podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa stále doznívající propouštění z konce roku, kdy končily pracovní úvazky na dobu určitou. Nadále se prý projevují také sezonní faktory.

Analytik ČSOB Petr Dufek připomněl, že nezaměstnanost se v rámci okresů pohybuje v rozmezí 3,8 až 19,4 procenta. Vedle tradiční severní Moravy se mezi okresy nejhůře zasažené nezaměstnaností propracovávají už některé regiony jižní Moravy, jako je Znojemsko. Také nabídka volných pracovních míst je jen průměrný obrázek, za nímž se skrývají ohromné regionální rozdíly. "Na jedné straně vidíme čtyři zájemce o práci na jedno místo v Praze, na straně druhé skoro 70 v Teplicích," poznamenal.

"Ekonomika se staví na nohy o něco pomaleji a o to pomalejší bude zlepšování podmínek na trhu práce. Prozatím tedy velký nárůst počtu míst neočekáváme," odhadl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. I když desetiprocentní hranice v únoru ještě prolomena nebyla, pravděpodobně již březnové číslo bude dvojciferné. Hlavním tématem pro podniky totiž stále zůstává snižování nákladů a mezi ně patří i ty personální, vysvětlil odborník na řízení lidských zdrojů PricewaterhouseCoopers ČR Branislav Hunčík.

Pracovní úřady ke konci února evidovaly 583.135 uchazečů o zaměstnání, tedy o 8909 více než v předchozím měsíci. Proti stejnému loňskému období jejich počet vzrostl o 154.287. Počet nezaměstnaných, kteří mohli bezprostředně nastoupit do práce, se od ledna zvýšil o 6077 na 568.486. Loni v únoru jich bylo o 151.865 méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK