Pražská burza dopoledne posílila téměř o procento, daří se Erste

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Pražská burza na začátku nového týdne pokračovala v růstu. Dařilo se většině titulů, nejvíc těžební NWR a rakouské Erste Bank. Hlavní index PX byl kolem 11:30 silnější o 0,85 procenta na 1166,6 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

Burza v Praze tak dohání páteční růst na světových akciových trzích. "Akcie Erste Bank, které v minulém týdnu ignorovaly globální rally na bankovních titulech, dnes dohánějí růstem to, co zmeškaly," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Titul si dnes dopoledne připsal dvě procenta na 738 korun. "Do pozadí se tak pomalu dostávají prohlášení rakouské centrální banky z minulého týdne, kdy centrální bankéři varovali investory, že odpisy špatných investic u rakouských bank ještě nedosáhly svého maxima," podotkl Mokoš.

Z růstu cen komodit a evropských těžebních společností těží akcie společnosti NWR, které posílily o více než 2,5 procenta na 190 korun.

Akcie ČEZ rostou již čtvrtým dnem v řadě a podle Mokoše tak pokračují v postupném návratu na svůj 200denní průměr na úrovni 897 korun.

Téměř dvouprocentní zisk na 568,50 Kč si připisují akcie mediální CME, které obdržely zvýšení cílové ceny od analytiků KBC Securities.

Naopak o bezmála dvě procenta na 194 korun ztrácí developer Orco a o jedno procento přichází síť autobazarů AAA Auto. V nepatrných ztrátách byly dopoledne také Unipetrol a Telefónica O2. Unipetrol odepisoval 0,07 procenta a Telefónica 0,13 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK