Roche kvůli problémům zastavuje vývoj léku na revmatický zánět

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 8. března (ČTK) - Švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding se rozhodla zastavit vývoj přípravku Ocrelizumab, který měl léčit revmatický zánět a onemocnění lupus. Vývoj přípravku byl poměrně slibný, v závěrečné fázi testování ale firma registrovala větší výskyt zánětlivých komplikací, a to včetně smrtelných.

Monitorovací výbor, který sleduje vývoj nových přípravků během celého testovacího procesu, kvůli většímu počtu vážných komplikací doporučil, aby firma ve vývoji nepokračovala. Roche na vývoji léku pracovala s americkou společností Biogen Idec.

Koncem loňského roku ještě Roche průběžně hlásila, že výsledky klinických testů prokazují výrazný útlum příznaků revmatického zánětu. To je autoimunní onemocnění charakterizované zánětem, který postupně vede ke strnulosti a otékání kloubů. Postihuje miliony lidí po celém světě.

Přípravek se nyní ještě bude posuzovat, ale k jinému účelu. Pomoci by mohl u roztroušené sklerózy. Reakce akcií na burze v Curychu proto nebyla významná a jejich kurz klesl o necelého půl procenta.

Roche je největším světovým výrobcem léků proti rakovině. Oznámení o ukončení vývoje přípravku znamená pro firmu další nepříznivou zprávu za poměrně krátkou dobu. Roche si totiž hodně slibovala od přípravku Avastin na léčbu rakoviny žaludku, lék ale neprošel nejnáročnější testovací fází a firma další výzkum zatím vzdala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK