Nezaměstnanost vzrostla na rekordních 9,9 pct, růst se zpomaluje

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Nezaměstnanost v Česku v únoru vzrostla na rekordních 9,9 procenta. Pracovní úřady evidovaly 583.135 uchazečů o zaměstnání, tedy o 8909 více než v předchozím měsíci. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici oslovení ČTK očekávají, že za březen míra nezaměstnanosti překročí deset procent. Shodují se však, že růst nezaměstnanosti v České republice už zpomaluje.

Mezi kraji je nejvyšší míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, kde vzrostla meziměsíčně o 0,1 procentního bodu na 14,3 procenta. Celkem v kraji úřady práce evidovaly 63.792 uchazečů o zaměstnání, což je meziročně o 11.631 osob více.

K regionům s nejnižším počtem lidí bez práce tradičně patří hlavní město. I v Praze se však míra nezaměstnanosti zvýšila, a to meziměsíčně o desetinu procentního bodu na 3,9 procenta. Nižší míru nezaměstnanosti většinou vykazuje jen okres Praha-východ, který v únoru vykázal 3,8 procenta nezaměstnaných.

Počet uchazečů na jedno volné pracovní místo na konci února zůstal na lednové rekordní úrovni 18,2. Z toho nejvíce zájemců o jedno místo je v okresech Teplice (69,4), Karviná (67,4), Třebíč (61), Znojmo (50,8) a Děčín (49,9).

Úřady evidovaly ke konci měsíce 32.120 volných pracovních míst. V lednu jich bylo o 563 méně a loni v únoru o 32.761 více.

Únorový nárůst je pro tento měsíc po loňsku nejhorší výsledek za jedenáct let, ale na vývoji se už začíná pozitivně projevovat větší tvorba nových pracovních míst v podnicích a oborech, které již překonaly útlum své činnosti, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Tomáš Volf ze společnosti Citfin vidí hlavní důvod únorového nárůstu v doznívající vlně propouštění z konce roku, kdy končily pracovní úvazky na dobu určitou.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk zatím neočekává velký nárůst počtu pracovních míst. "Ekonomika se staví na nohy o něco pomaleji a o to pomalejší bude zlepšování podmínek na trhu práce," řekl Vlk. Hlavním tématem pro podniky stále zůstává snižování nákladů a mezi ně patří i ty personální, uvedl odborník na řízení lidských zdrojů PricewaterhouseCoopers ČR Branislav Hunčík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK