Akcie amerických firem šly dopoledne oběma směry

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Akcie amerických firem šly dopoledne oběma směry. Nová vlna zpráv o fúzích a akvizicích podpořila naděje, že se ekonomika bude oživovat. Emise finančních institucí rostly díky zprávě, že pojišťovací gigant American International Group uzavřel dohodu o prodeji velké zahraniční divize skupině MetLife za 15,5 miliardy dolarů.

Index Dow Jones zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy na Wall Street v poledne newyorského času oslabil o 0,2 procenta na 10.546,8 bodu. Index Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ zvýšil na 2329,1 bodu se ziskem 0,1 procenta.

MetLife minulý měsíc potvrdila zprávy nejmenovaných zdrojů, že s AIG o koupi divize Alico jedná. Jde o druhý velký prodej aktiv AIG tento měsíc. Problémová pojišťovna se zeštíhluje a některé divize prodává, aby mohla splatit více než 100 miliard dolarů z vládní pomoci, které přijala za finanční krize.

V ropném sektoru pak nabídly koncerny Royal Dutch Shell a PetroChina, že koupí australskou Arrow Energy za tři miliardy dolarů v hotovosti a akciích. Royal Dutch Shell již má podíl deseti procent v mezinárodních aktivitách Arrow, připomněla agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK