Průmyslová výroba v lednu rostla, stavební klesla o čtvrtinu

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Průmyslová výroba v lednu meziročně vzrostla o 5,3 procenta po růstu o 1,8 procenta v prosinci. V lednu se ale nedařilo stavebnictví, stavební produkce se ve stálých cenách meziročně snížila o 25,6 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Stavebnictví utlumily nepříznivé klimatické podmínky a propad zakázek.

Meziroční výsledky průmyslu jsou podle ČSÚ ovlivněny nízkou srovnávací základnou z ledna loňského roku, kdy propad průmyslové produkce dosáhl svého dna. "Ve srovnání s předchozím měsícem po očištění od sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o tři procenta," uvedl úřad.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba v automobilovém průmyslu, kovovýroba, hutní zpracování kovů a slévárenství. Naopak pokles statistikové uvádějí u výroby ostatních nekovových minerálních výrobků, strojů a zařízení a výroby elektrických zařízení.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 3,7 procenta, z toho zakázek ze zahraničí bezmála o sedm procent. K meziročnímu růstu nových zakázek nejvíce přispěl automobilový průmysl a výroba chemických látek a chemických přípravků. Nové zakázky klesly ve výrobě základních kovů, hutním zpracování kovů či slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v lednu 2010 meziročně snížil o 13,1 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 4,2 procenta na 23.671 Kč.

Podle analytiků jsou čísla za průmysl po předchozí dlouhé vlně špatných zpráv příjemnou vzpruhou. "Stále je však třeba pamatovat, že se výsledky počítají z velmi nízkých základů začátku loňského roku, kdy se výroba propadala o více než 20 procent," upozornil Petr Dufek z ČSOB.

Další měsíce podle něj přinesou pokračující růst průmyslu, avšak rizikem i nadále zůstává zahraniční poptávka. "Průmysl opustil svoji loňskou roli brzdy ekonomiky a vrací se do pozice tahouna českého hospodářství," konstatoval Dufek.

kri dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK