Maďarský průmysl v lednu vzrostl o 3,4 pct, čekal se růst 0,2 pct

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 9. března (ČTK) - Průmyslová výroba v Maďarsku v lednu podle předběžných údajů meziročně vzrostla o 3,4 procenta, což je citelné zlepšení proti prosinci, kdy růst činil jedno procento. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Výsledek je také výrazně lepší, než čekali analytici. Za zlepšením je hlavně export.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že průmyslová výroba v lednu zaznamená meziroční nárůst jen o 0,2 procenta. To do značné míry kopíruje vývoj v České republice a na Slovensku, kde byly údaje o vývoji průmyslové výroby za leden také nad očekávání lepší.

Pokud by se vzal v úvahu sezonní přepočet a zohlednil by se nestejný počet pracovních dnů, pak růst průmyslové výroby v lednu proti předchozímu měsíci činil 8,8 procenta. V prosinci by pak výroba po zpřesnění dat podle této metodiky o 5,9 procenta klesla.

Maďarsko, podobně jako Česká republika, je vysoce závislé na exportu. Za loňský rok se průmyslová výroba v Maďarsku prudce snížila, a to v důsledku celosvětové krize, která nepříznivě dolehla právě na řadu exportních trhů. Těmi je pro Maďarsko hlavně západní Evropa.

Při zohlednění nestejného počtu pracovních dnů průmyslová výroba v Maďarsku v lednu meziročně vzrostla o 5,7 procenta. V prosinci po revizi o 1,2 procenta klesla.

Průmyslová výroba v České republice v lednu meziročně vzrostla o 5,3 procenta po růstu o 1,8 procenta v prosinci. Analytici v anketě agentury Reuters čekali nárůst o 2,5 procenta. Na Slovensku výroba vzrostla dokonce o 19,3 procenta, zatímco analytici čekali růst o 14 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK